Het Antoni van Leeuwenhoek is als enige ziekenhuis in Nederland opnieuw erkend als Comprehensive Cancer Center.
Om dit kwaliteitskeurmerk uitgereikt te krijgen moet een zware accreditatieprocedure gevolgd worden bij de Europese Organisatie van Kanker Instituten (OECI). Het kwaliteitskeurmerk is vijf jaar geldig en houdt in dat in het Antoni van Leeuwenhoek oncologische zorg, onderwijs en research samenhangend en op hoog niveau worden aangeboden. Volgens OECI is Antoni van Leeuwenhoek een wereldleider als Comprehensive Cancer Center met een sterke expertise in basale en translationele kankerwetenschappen.
"De auditoren van de OECI vonden het personeel van het Antoni van Leeuwenhoek zeer gemotiveerd en betrokken bij hun werk", aldus Emile Voest, medisch directeur. "De sfeer in de kliniek werd als vriendelijk en zorgzaam ervaren en het personeel was open in hun reacties." Het Antoni van Leeuwenhoek levert als internationaal erkend Comprehensive Cancer Centre een significante bijdrage aan het oplossen van het kankerprobleem in de 21e eeuw. Hiertoe wordt op internationaal topniveau, wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op een breed gebied, en wordt het hele scala aan zorg (screening, diagnostiek, behandeling) geleverd voor kanker patiënten.
Onafhankelijk
Voest: "Wij werken hard aan een toekomst waarin kanker geen bedreiging meer is. Dat doen we op een manier waarbij patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek nauw met elkaar verbonden zijn. Dan is het fijn dat onafhankelijke buitenlandse experts aangeven dat we tot de top behoren en we opnieuw dit kwaliteitskeurmerk krijgen als erkenning voor het werk dat we als Antoni van Leeuwenhoek doen voor onze patiënten. Zonder de tomeloze inzet van onze medewerkers was dit niet gelukt, alle eer aan hen."
De internationale accreditatie is vergelijkbaar met procedures zoals NIAZ of HKZ maar is specifiek op oncologische research en ziekenhuis zorg gericht en differentieert met onder andere de kwalificatie Comprehensive Cancer Center naar Amerikaans model, in verschillende type centra. De gehele procedure heeft ongeveer een jaar in beslag genomen. De unieke combinatie van zorg en onderzoek binnen één instituut maakt voor kankerpatiënten het verschil.
Patiëntgericht
"We hebben veel complimenten gekregen. Zo was de OECI was vol lof over de zogenoemde patiëntgerichtheid in het Antoni van Leeuwenhoek. Het gaat dan onder andere om de mogelijkheid tot multidisciplinaire sneldiagnose. Ofwel: alle onderzoeken die nodig zijn om tot een diagnose te komen, vinden zo snel mogelijk plaats. En de patiënt advies raad (PAR) wordt gezien als 'voorbeeld functie voor het betrekken van patiënten'. Ook onze Academie kreeg veel complimenten: ze noemden het één van de beste opleidings- en trainingsprogramma's die ze ooit hebben gezien. Verder waren ze onder de indruk van de schaal en kwaliteit van het fundamenteel en translationeel onderzoek. Een groot compliment voor al onze onderzoekers die werken aan grensverleggend onderzoek naar kanker."
Voest: "In multidisciplinaire teams werken alle in kanker gespecialiseerde zorgprofessionals continu aan op maat gemaakte behandelplannen. Want in de kern is geen enkele kanker gelijk. Patiënten met (een vermoeden van) kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek terecht voor de nieuwste onderzoeks- en behandelfaciliteiten en een persoonlijke benadering. Het Antoni van Leeuwenhoek koos ruim honderd jaar geleden al voor de combinatie van specialistische kankerzorg en onderzoek onder een dak."
Bron: AVL