Meer dan 1 miljoen Nederlanders zijn voor hun huisartsenzorg afhankelijk van een van de 320 apotheekhoudende huisartspraktijken in ons land

Voor veel inwoners van het platteland is de apotheekhoudende huisarts de dichtstbijzijnde zorgprofessional, vooral voor oudere en minder mobiele mensen. Toch staat de apotheekhoudende huisarts op steeds meer plekken onder grote druk en dreigt zelfs te verdwijnen. Een groep apotheekhoudende huisartsen richt zich daarom met LHV, V&VN, ActiZ, de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, Nederland Zorgt Voor Elkaar, KBO-PCOB en ANBO tot de politiek, zorgverzekeraars en de NZa met de oproep om de apotheekhoudende huisartsenpraktijk veilig te stellen.

Cruciale functie
De Tasforce Oost (apotheekhoudende huisartsen), LHV, V&VN, ActiZ, de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen, Nederland Zorgt Voor Elkaar, KBO-PCOB en ANBO benadrukken in een manifest hoe cruciaal de apotheekhoudende huisarts is om landelijk gebied leefbaar te houden.

Onmisbaar
Meer dan 1 miljoen Nederlanders zijn voor hun huisartsenzorg afhankelijk van een van de 320 apotheekhoudende huisartspraktijken in ons land. In één op de drie gemeenten, vooral in de landelijke gebieden door het hele land, zijn apotheekhoudende huisartsen gevestigd. Vooral voor oudere en minder mobiele mensen is de combinatie van een huisarts waar je direct ook je medicatie kunt krijgen en de deskundige zorg hieromheen essentieel. Deze huisarts  is immers laagdrempelig en dichtbij de patiënt, kent de achtergrond van patiënten en kan daar rekening mee houden, levert persoonlijke zorg en is een gids is in het zorglandschap.

Onder grote druk
De apotheekhoudende huisartsen staan onder grote druk:
 
  • Veel huisartsen gaan de komende jaren met pensioen. Het is nu al heel moeilijk om opvolgers te vinden die in de meer dunbevolkte delen van ons land een praktijk willen overnemen.
  • Apotheekhoudende huisartsen hebben te maken met een wirwar aan farmaceutische afspraken met alle afzonderlijke zorgverzekeraars die voor de medewerkers van deze praktijken gepaard gaan met een forse toename van bureaucratische rompslomp.
  • Veel apotheekhoudende praktijken zijn te klein om alleen met het inkomen uit de huisartsfunctie het hoofd boven water te houden. Als de apotheek verdwijnt, dreigt de hele huisartspraktijk te verdwijnen. Door het wegvallen van de apotheekfunctie wordt dit ook voor opvolgers minder aantrekkelijk.
  • Ook verkennen zorgverzekeraars de mogelijkheden om distributie van medicijnen onder te brengen bij landelijke apotheekketens en grote logistieke bedrijven om kosten te besparen met mogelijk nadelige gevolgen voor de bedrijfsvoering van apotheekhoudende huisartsenpraktijken.

Kettingreactie
Het verdwijnen van apotheekhoudende huisartspraktijken veroorzaakt vaak een kettingreactie waarbij ook andere zorgverleners uit het dorp verdwijnen. Bijvoorbeeld omdat een fysiotherapeut dicht bij een huisartspraktijk wil zitten. Ook zijn er voorbeelden van dorpshuizen die in financiële problemen dreigen te komen omdat de apotheekhoudende huisartspraktijk die er ruimte huurt op omvallen staat.

Manifest
In het manifest vragen de partijen aan de politiek en beleidsmakers dringend om maatregelen. Zo willen zij in gesprek met de politiek over een toekomstbestendige visie op de apotheekhoudende huisartsenzorg in de dorpen. Ook vragen zij de zorgverzekeraars om een uniform inkoopbeleid van farmaceutische zorg voor apotheekhoudende huisartsen met minder regeldruk. Met de Nederlandse Zorgautoriteit willen zij het gesprek voeren over het sterk economisch dwingende karakter van contracten voor apotheekhoudend huisartsen.