Deze zomer lijkt de hoogste nood iets af te nemen als een aantal varianten van salbutamol weer beschikbaar is

Er is nog steeds sprake van een medicijntekort voor mensen met een longziekte. Het grootste probleem blijft het tekort aan salbutamol aerosol. Longfonds ontvangt dagelijks meldingen van mensen die zonder hun noodzakelijke medicijnen gezondheidsproblemen ondervinden en in de problemen raken.

Iets meer lucht
Deze zomer lijkt de hoogste nood iets af te nemen als een aantal varianten van salbutamol weer beschikbaar is. Dit biedt gelukkig iets meer lucht voor de groep mensen die afhankelijk is van deze medicijnen. Daarmee is helaas nog niet iedereen geholpen. Sommige medicijnen komen pas in het vierde kwartaal van dit jaar beschikbaar volgens Farmenco, die de medicijntekorten registreert.   

Zorgelijke situatie
Wij vinden het een zorgelijke situatie dat mensen met een longziekte steeds weer de dupe worden van medicijntekorten. Voor hen is de beschikbaarheid van medicijnen van levensbelang. In ons position paper riepen wij daarom de Tweede kamer op om maatregelen te treffen voor het opvangen van de acute tekorten en het voorkómen van tekorten op de lange termijn. 

Voormalig minister Pia Dijkstra heeft in een Kamerbrief aangegeven maatregelen te willen treffen om de medicijntekorten zo goed mogelijk op te vangen.  Zoals de aanleg van extra voorraden van schaarse medicijnen, waaronder Salbutamol.  Er is dus iets in beweging gezet. We vertrouwen erop dat minister Fleur Agema hier voortvarend mee verdergaat en houden goed vinger aan de pols of de gestelde maatregelen opgevolgd worden.  

Longfonds volgt de ontwikkelingen op het gebied van medicatietekorten voor mensen met een longziekte nauwlettend. Samen met de astmaVereniging Nederland en Davos (VND), Long Alliantie Nederland (LAN), CAHAG, Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), Apothekersorganisatie KNMP en Patiëntenfederatie Nederland. 

Kijk hier voor verdere informatie

Bron: Longfonds