Ouderen wonen steeds langer thuis en willen zo lang mogelijk regie hebben over hun eigen leven

Een gezonde samenleving, waarin ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam zijn, is niet alleen een opgave voor de zorgsector maar voor de hele maatschappij. Het is belangrijk dat ook gemeenten en maatschappelijke partijen volop investeren in bijvoorbeeld preventie, om (intensievere) zorg te voorkomen of beperken. Zorgorganisaties nemen die verantwoordelijkheid al. Hoe precies? Dat is te lezen in de nieuwe ActiZ-brochure ‘Preventie & Gezondheid, Praktijkvoorbeelden ouderenzorg’, waarin inspirerende praktijkvoorbeelden zijn gebundeld.

Ouderen wonen steeds langer thuis en willen zo lang mogelijk regie hebben over hun eigen leven. De meeste ouderen lukt dat ook. Maar vroeg of laat krijgt iedereen te maken met bijvoorbeeld verlies van naasten, verminderde mobiliteit en soms ziekte of eenzaamheid. Juist dan is aandacht voor gezondheid en preventie extra belangrijk. Preventiemaatregelen kunnen helpen om (intensieve) zorg te voorkomen of te beperken. Denk aan het versterken van iemands netwerk, beweging of ondersteuning bij dagelijkse dingen met hulp van technologie. Zingeving speelt altijd een belangrijke rol. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken: “Preventie is een succes als het aansluit bij een zinvolle dag en bijdraagt aan behoud van eigen regie.” 

Preventie en gezondheid 
In de uitgave ‘Preventie & Gezondheid, Praktijkvoorbeelden ouderenzorg’ beschrijft ActiZ verschillende voorbeelden vanuit verpleeghuizen en de thuiszorg, op het snijvlak van zorg en het sociaal domein. Hoe is ermee gestart? Hoe zijn medewerkers en cliënten betrokken en wat zijn de eerste successen? Bijna altijd doen zorgorganisaties dit in samenwerking met andere partijen: gemeenten, partners in het veld, woningbouwcorporaties of anderen. Maar altijd samen met inwoners! Door deze voorbeelden te delen, wil ActiZ andere zorgorganisaties én belangrijke spelers in het sociaal domein inspireren met preventie aan de slag te gaan.  

Aan de slag 
ActiZ pleit voor brede, maatschappelijke aandacht voor preventie en gezondheid. Uiteraard pakken zorgorganisaties daarin hun verantwoordelijkheid, maar samenwerking met partijen in het sociaal domein is cruciaal om de zorg voor ouderen toekomstbestendig te maken. Niet alleen onze kijk op zorg en hoe we zorg hebben georganiseerd, is aan het veranderen. Ook het sociaal domein heeft behoeft aan een transformatie. Anneke Westerlaken: “Er is in de breedte aandacht nodig voor de sociale basis van ouderen in een inclusieve zorgzame samenleving.” Dat betekent ook investering in bestaanszekerheid voor mensen, betaalbare en duurzame huisvesting en een sterke basis in de wijk. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken: “Preventie is één van de belangrijkste troeven die we hebben in onze vergrijzende maatschappij. Vandaar deze brochure. Die is er ter inspiratie voor onze leden, maar ook voor alle andere belangrijke spelers in het sociaal domein. Preventie en gezondheid bereiken we namelijk samen!” 

Bekijk de brochure ‘Preventie & Gezondheid, Praktijkvoorbeelden ouderenzorg’ 
 
Bron: ActiZ