Het kan niemand zijn ontgaan: de functiedifferentiatie tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen, de wet BIG II, de overgangsregeling en alle vragen die deze ontwikkelingen oproepen.
De media staat er bol van. Maar hier in huis is het nog stil.
Er vanuit gaande dat iedereen de inhoud van de overgangsregeling heeft meegekregen, bied ik graag een praktische illustratie van de wet BIG II aan.
Op Tweede Pinksterdag belde ik (researchverpleegkundige oncologie, hbo-afgestudeerd in 2012 en twee specialisaties, neurologie en oncologie) met het telefonisch spreekuur “Beroepsprofielen” van de V&VN. Ja hoor, ik kan mij zo inschrijven in het hbo-regieregister. Maar nee, mijn functieprofiel zal over vijf jaar niet voldoen aan de eisen van de herregistratie.
Bizar. Eerst worden mijn superervaren collega’s uitgesloten van het regieregister op basis van hun opleidingsprofiel en vijf jaar later zal ik zelf niet voldoen aan de eisen voor herregistratie op basis van mijn functieprofiel. Want nee, ik voer geen EBP-onderzoek uit en ik volg geen hele keten van de patiënt. Ik voer regie op de uitvoer en coördinatie van wetenschappelijk onderzoek in de oncologie en draag de gehele zorg voor de patiënt die meedoet aan wetenschappelijk onderzoek. Dat is blijkbaar geen keten.
Als afgestudeerde in 2012 kan ik mij als enige van mijn team direct registreren in het regieregister, terwijl mijn ervaren collega’s wel meer dan vijftien onderzoeken coördineren. Ik begin net aan mijn derde onderzoek. Mijn collega’s fungeren voor mij als vraagbaak in mijn ontwikkeling als researchverpleegkundige en ik zou niet zonder hen kunnen. Gênante situatie mijn inziens. Alsof de vers afgestudeerde chirurg wel even de oude rot in het vak gaat superviseren. Zijn opleiding is immers verouderd.
Laat ik voorop stellen dat ik vóór functiedifferentiatie ben en vóór ontwikkeling van onze beroepsgroep. Toch is het vreemd dat functiedifferentiatie heeft geleid tot het ontwikkelen van een nieuw beroep waar nu zoveel hbo-opgeleide en/of op hbo-niveau functionerende verpleegkundigen dreigen buiten te vallen. Er zijn zoveel afdelingen en functies die niet mee hebben gedaan in de proeftuinen.
Mijn grootste zorgen zijn: hoeveel regiefuncties zullen er nu komen in UMCU? Afhankelijk van geld? Of complexiteit? Kan regie voeren ook in een breder kader worden geplaatst? En wat gebeurt er met de mbo-verpleegkundige die zich in de praktijk heeft ontwikkeld op een hbo-functie? Hoe kan er ruimte worden gemaakt voor al die extra taken en scholing van de regiefunctie in tijden van ernstige tekorten op de werkvloer? Blijft de kwaliteit in het primaire zorgproces voor de patiënt wel leidend in al deze nieuwe ontwikkelingen?
Dus: doorbreek de stilte. Laat horen wat je vindt, wat het voor je betekent als verpleegkundige of voor je team en laat horen tegen welke problemen je aanloopt in de praktijk. Doe het als afdeling of als individu. Sta op voor je eigen beroepsontwikkeling in de hoop dat het UMCU bereid is te investeren in hun grootste werknemersgroep.
Kom naar de informatiebijeenkomsten 11 en 18 juli van 16:15 tot 17:15 uur zijn er informatiebijeenkomsten in de groene collegezaal. Mail je vragen naar de VAR (
Een verpleegkundige,
(naam bekend bij redactie).