GroenLinks legt een eis op tafel: de wet BIG 2 moet per direct van tafel
Afgelopen zomer ontstond ophef over wet BIG 2 die een nieuw soort verpleegkundige introduceert: de regieverpleegkundige. De wet maakt een onderscheid tussen regieverpleegkundigen (met een hbo-opleiding) en basisverpleegkundigen (met een mbo-opleiding). Verpleegkundigen kwamen in opstand omdat veel mbo-verpleegkundigen bang zijn dat ze niet meer alle taken mogen uitvoeren die ze nu wel mogen uitvoeren. Ze vrezen dat ze in hun nieuwe functie minder verantwoordelijkheden krijgen en dat ze er in salaris op achteruit gaan. Als antwoord op de onrust stelde minister Bruins een verkenner aan die moet gaan onderzoeken hoe nu verder. GroenLinks legt nu een andere eis op tafel: de wet BIG 2 moet per direct van tafel.
In Nederland zijn bijna 170 000 verpleegkundigen werkzaam. Bijna 40 procent heeft een 'in-service'-diploma en is op de werkvloer opgeleid. Het grootste deel moet dus extra scholing volgen om regieverpleegkundige te worden. Hierover is de beroepsgroep niet te spreken. Eind juni richten verpleegkundigen van het LUMC daarom het actiecomité ‘BIG II in de overgang’ tegen de wet op. Tienduizenden verpleegkundigen spraken hun steun uit. Uit een online peiling enquête onder bijna 3000 verpleegkundigen van NU'91 bleek gisteren dat 76 procent functiedifferentiatie niet in een wet wil regelen.
Ellemeet wil nu al van de wet af, omdat in de praktijk al vooruitgelopen wordt op de wet. Er staan vacatures online voor regieverpleegkundigen die dus verplicht hbo-niveau moeten hebben. De vele mbo-verpleegkundigen die nu al op dit niveau functioneren kunnen niet op deze vacatures solliciteren. Ook de verschillen in salarisschalen tussen verpleegkundige (schaal 45) en regieverpleegkundige (schaal 50) worden nu al toegepast. GroenLinks maakt zich zorgen dat verpleegkundigen hierdoor de zorg verlaten. Ook onderzoeksbureau Prismant onderschrijft dat de wet zou kunnen leiden tot meer uitstroom van in-service- en mbo-verpleegkundigen.
Ellemeet: “Het personeelstekort in de zorg is enorm. Als we zo doorgaan komen we in 2022 100 000 tot 125 000 medewerkers in de zorg tekort. Deze wet zorgt ervoor dat verpleegkundigen met jarenlange ervaring nu al gedegradeerd worden. Dat is een totaal onwenselijke situatie. Het veld is duidelijk: deze wet moet van tafel. We zien op dit moment al negatieve gevolgen van een wet die er nog niet eens is. Ik roep de minister dan ook op een duidelijk signaal af te geven door de wet van tafel te halen. We hebben geen verkenner nodig in de zorg, maar een oplosser.”