Het ziekteverzuim in de zorgsector was in 2022 hoger dan ooit tevoren
Het verzuimpercentage over 2022 is uitgekomen op 8,36. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2021. In het eerste kwartaal was het verschil met het jaar ervoor het grootst, in de kwartalen erna vlakte dit af.
Het ziekteverzuim in de zorgsector was in 2022 hoger dan ooit tevoren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van verzuimdatabedrijf Vernet. Het verzuimpercentage over 2022 kwam uit op 8,36. Dat betekent een stijging van 15 procent ten opzichte van het jaar 2021 waarin een verzuimpercentage van 7,29 werd gemeten.
Hoewel er in alle kwartalen van 2022 sprake was van een stijging, valt op dat dit verschil in het eerste kwartaal het grootst was ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Toen steeg het verzuimpercentage van 7,56 naar 9,85. In het laatste kwartaal steeg het verzuimpercentage van 8,24 naar 8,52.
Vernet, dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, ziet dat deze stijging vooral werd veroorzaakt door de stijging in kort verzuim. Daarnaast was er sprake van een enorme stijging in meldingsfrequentie die aangeeft hoe vaak werknemers zich gemiddeld ziek meldden. Doorgaans schommelt de voortschrijdende meldingsfrequentie tussen de 1 en 1,1. In 2022 kwam dit uit op 1,54.
,,In het afgelopen jaar hebben we te maken gehad met de nodige griep-, corona- en RS-golven. Als gevolg daarvan werden er meer mensen ziek”, aldus Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet. ,,Tel daarbij op dat we weten dat door verzuim en niet ingevulde vacatures de druk op de collega’s groter wordt. Die hoge werkdruk leidt over het algemeen tot een hoger verzuim. Een belangrijk aspect om verzuim te voorkomen, is aandacht voor werknemers en leidinggevenden. Dat loopt als een rode draad door de gesprekken die wij hebben met de best presterende organisaties in de zorgsector.”
De nu gepubliceerde verzuimcijfers zijn exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een Covid-19-testuitslag. Het gaat om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal werken er circa 960 duizend mensen in deze vier sectoren.
Verdere verdieping en inspiratie
Op onze website www.vernet.nl staan eerdere analyses gepubliceerd van kwartaalcijfers. Naast inzicht in verzuim wil Vernet de sector helpen om het verzuim verder te verlagen. Vernet heeft uit de gesprekken met de best presterende organisaties op gebied van verzuim concrete tips verzameld. Tevens wordt er middels webinars inspiratie gedeeld. De tips en ideeën delen we via www.vernet.nl.
Samenwerking Vernet PGGM PFZW
De dienstverlening van Vernet is onderdeel van een gezamenlijke inspanning van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn om werkgevers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen met arbeidsmarktdata, als aanvulling op bestaande pensioendiensten. Werkgevers gebruiken deze data bij de aanpak van personeelstekorten in de sector zorg en welzijn. Vernet en PFZW verzamelen sinds het uitbreken van de Covid-19 crisis ook cijfers op maandbasis die op regionaal en landelijk niveau inzicht geven in de ontwikkeling van het verzuim en het actuele personeelsverloop in de sector. Deze data zijn openbaar beschikbaar en wordt ontsloten via de website inzetzorg.arbeidsmarktinbeeld.nl.
Over Vernet
Onderzoeksbureau en kennisnetwerk Vernet is sinds 1996 marktleider in het verzamelen, benchmarken en interpreteren van HR- en verzuimgegevens in de Nederlandse zorgsector. Met inzichtelijke data wil Vernet werkgevers in afzonderlijke zorgbranches helpen om te komen tot een verhoogde inzetbaarheid van hun personeel. Vernet bedient zo’n vierhonderd zorgorganisaties met 623 duizend medewerkers. Vernet is een 100%-dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. De dienstverlening van Vernet sluit aan bij de ambitie van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn om werkgevers en werknemers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen. In de eerste plaats met een adequate pensioenvoorziening, maar ook door het inzetten van deskundigheid op het gebied van arbeidsmarktdata.
www.vernet.nl
Bron: Vernet