Voor verlaging verzuim zorgsector is roosterflexibiliteit cruciaal
De huidige roosterplanning in de zorgsector veroorzaakt hoge werkdruk en verzuim onder zorgmedewerkers. Dit komt door onregelmatige werktijden en last-minute roosterwijzigingen zonder overleg. Dit stelt Jan-Luuk de Groot, manager bij Stichting IZZ.
Zorgorganisaties hanteren een strikte en soms onjuiste interpretatie van de CAO over werktijden. Dit leidt tot het negeren van medewerkersvoorkeuren en overmatige werkdruk door onregelmatige en onvoorspelbare roosters. Daarnaast wordt er onvoldoende rekening gehouden met de wensen van medewerkers ten aanzien van dag- en nachtdiensten, wat de onregelmatigheid en daarmee de werkdruk verder vergroot. De Groot: “Hoewel de CAO voorschrijft dat de eerbenoemde last-minute wijzigingen niet zonder overleg mogen plaatsvinden, gebeurt dit toch regelmatig. De voorkeuren van zorgmedewerkers worden genegeerd, vrij nemen is bijna onmogelijk zelfs als het maanden van tevoren wordt aangevraagd, en medewerkers worden zonder overleg op andere afdelingen ingeroosterd. Daarbij staat de sector zwaar onder druk waardoor het met regelmaat voorkomt dat zorgpersoneel zes dagen op rij wordt ingeroosterd. “
De werk-privébalans van zorgmedewerkers wordt verstoord, wat resulteert in verhoogde werkdruk en stress. Medewerkers voelen zich gedwongen om hun verantwoordelijkheid naar patiënten na te komen, ondanks de negatieve impact op hun eigen welzijn. Als zorgmedewerkers te veel werkdruk ervaren en te weinig ondersteuning krijgen, neemt de kans op verzuim toe.
De Groot stelt dat het roosterplanningsproces verbeterd moet worden door de verantwoordelijkheid terug te geven aan de zorgteams. Medewerkers moeten inspraak hebben in hun roosters en hun voorkeuren moeten serieus worden genomen. In lijn met de Wet zeggenschap, die bijna een jaar geleden is ingevoerd, Vervolgens kunnen de teammanager en de roosterplanner samenwerken om het rooster af te stemmen. Indien nodig kunnen lege diensten worden ingevuld door ZZP'ers. Door rekening te houden met bepaalde voorkeuren, zoals het chronotype van medewerkers (of ze een ochtend- of avondmens zijn), kunnen roosters beter worden afgestemd op de behoeften van het personeel. Dit verhoogt niet alleen de tevredenheid onder medewerkers, maar verlaagt ook de werkdruk en daarmee het verzuimpercentage.
Bron: IVRM