De CAO-VVT geldt voor ongeveer 500.000 medewerkers en is daarmee de grootste CAO van Nederland
Het ministerie van Sociale Zaken en Welzijn heeft onlangs besloten om de verlengde CAO VVT 2022-2024 algemeen verbindend te verklaren. Dit besluit is op 18 juli 2024 in werking getreden.
In 2022 zijn werkgeversorganisaties en vakbonden in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) tot een nieuwe CAO overeengekomen. In de zomer van 2023 is er een akkoord bereikt om deze CAO op te breken en te verlengen tot eind 2024 met een loonsverhoging. De verlengde CAO is nu algemeen verbindend verklaard. Dit houdt in dat alle werkgevers in de VVT-sector, dus ook werkgevers die niet zijn aangesloten bij de brancheorganisaties ActiZ of Zorgthuisnl, de verlengende CAO VVT moeten toepassen.
De CAO-VVT geldt voor ongeveer 500.000 medewerkers en is daarmee de grootste CAO van Nederland. Het bevat landelijke afspraken over arbeidsvoorwaarden zoals salaris, pensioen, vergoedingen, toeslagen en verlof. Daarnaast biedt de CAO VVT ruimte voor maatwerk.
Overbruggen van de loonkloof
In de CAO heeft ActiZ, samen met andere werkgeversorganisaties en de bonden, afgesproken om de medewerker op één te zetten. Een uitwerking hiervan is de hierboven genoemde loonsverhoging waar in de zomer van 2023 een akkoord over is bereikt. Een inkomensverbetering van in totaal 15 procent voor zorgmedewerkers in de VVT.
Met de afgesproken loonsverhoging komen werkgevers zorgmedewerkers in ieder geval deels tegemoet. Het helpt om de prijsstijgingen door de inflatie op te vangen, maar het is onvoldoende om de loonkloof volledig te dichten. Zorgmedewerkers verdienen gemiddeld nog steeds 7,5 procent minder dan mensen met een vergelijkbaar opleidingsniveau in de publieke en commerciële sector. Deze loonkloof kunnen werkgevers niet alleen dichten; politiek en financiers zullen hiervoor extra middelen moeten vrijmaken. ActiZ blijft hierop aandringen, ook bij het nieuwe kabinet.
Bron: ActiZ