Veel mensen zien de noodzaak niet in om iets vast te leggen
Mensen moeten tijdig nadenken en vastleggen wie namens hen kan beslissen over zorg als ze het zelf niet meer kunnen. Die conclusie trekt Patiëntenfederatie Nederland uit een onderzoek naar machtigen in de zorg. Aan het onderzoek deden elfduizend mensen mee.
Hoofdconclusie is dat er nog veel onbekendheid is onder mensen over hoe beslissen in de zorg is geregeld wanneer je dat zelf niet meer kunt. Van de deelnemers aan het onderzoek zegt iets meer dan zestig procent dat ze weten dat ze anderen kunnen machtigen om namens henzelf beslissingen te nemen. Zeventien procent heeft dat daadwerkelijk al geregeld.
Veel mensen zien de noodzaak niet in om iets vast te leggen. Ze denken dat hun naasten wel zullen meebeslissen als dat nodig is. Als mensen iemand machtigen is dat vaak om inzage te geven in het medisch dossier.
Machtigen mag vooral geen gedoe opleveren. Zes van elke tien ondervraagden zeggen dat ze graag iemand digitaal willen machtigen. De gemachtigde kan dan bijvoorbeeld via DigiD inloggen in het medisch dossier.
Bekijk hier de resultaten van dit onderzoek
Lees hier de complete rapportage