Zeker honderdduizend mensen hebben niet de woningaanpassingen, zorgondersteuning en woonbegeleiding die ze nodig hebben

Voor jonge mensen met een beperking is het vinden van een passende woning een groot probleem. Hoe groot dat probleem is, dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Verweij-Jonker Instituut in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken (BZK) en Volksgezondheid (VWS). Zeker honderdduizend mensen hebben niet de woningaanpassingen, zorgondersteuning en woonbegeleiding die ze nodig hebben.

Lage woontevredenheid
Ieder(in) heeft er bij de ministeries op aangedrongen dat dit onderzoek er zou komen. Het onderzoek is gebaseerd op de ervaringen van mensen met een beperking: een panelonderzoek onder 5000 mensen met een beperking, literatuuronderzoek en focusgroepen. 8% van de mensen met een beperking laat weten geen woningaanpassingen of professionele hulp krijgen, terwijl ze aangeven dat wel nodig hebben. Dat gaat om minimaal 100.000 mensen en mogelijk zelfs 418.000 mensen. Veel mensen met een beperking vinden dat ze te duur wonen en dat ze te weinig sociale contacten hebben in de buurt.

Jongeren willen zelfstandigheid
Het onderzoek wijst verder uit dat jongeren met een beperking moeite hebben om de stap te zetten naar zelfstandiger wonen. Van de jongvolwassenen (15 tot 30 jaar) in het onderzoek is 12% (32.400 tot 90.000 jongeren) niet tevreden, omdat ze zelfstandiger willen wonen. Gebrek aan energie en tijd maakt dat 12% van hen niet eens aan zoeken toekomt. Verder is er een gebrek aan plaatsen voor zelfstandig wonen met aanpassing, begeleiding of zorg, vooral voor jongeren met meerdere beperkingen en matige of ernstige belemmeringen.

Iedereen is anders: maatwerk moet centraal staan
Een hoofdconclusie van het onderzoek is dat woonbehoeften en woonwensen van mensen met een beperking heel divers zijn. Ze zijn niet alleen afhankelijk van wat voor ondersteuning mensen nodig hebben, maar ook van of iemand samen wil wonen met anderen met een vergelijkbare beperking of juist niet. Daarom moet in het beleid maatwerk centraal staan. De minister van BZK stelt dat vooral gemeenten aan zet zijn om voldoende passend woonaanbod te realiseren en dat het Rijk de gemeenten ondersteunt via de Taskforce Wonen en Zorg.

Passend woonaanbod juist voor jongeren belangrijk
Ieder(in) vindt dat de minister zich daar iets te gemakkelijk vanaf maakt. De opdracht voor de Taskforce Wonen en Zorg richt zich namelijk op ouderen. Ieder(in) vindt dat de minister die opdracht expliciet moet uitbreiden naar alle leeftijdsgroepen met een beperking. Hetzelfde geldt voor de stimuleringsregeling Wonen en Zorg, die vernieuwende woonvormen voor ouderen financieel ondersteunt. Deze regeling moet ook opengesteld worden voor nieuwe woonvormen voor jongeren en volwassenen met een beperking. De bouw van meer seniorenwoonvormen als de Knarrenhof voorziet zeker in een behoefte, maar voor jongeren biedt het geen passend woonaanbod. Juist voor hen is dat zo belangrijk.

Downloads
Rapport Verwey-Jonker – Maatwerk in wonen 
Kamerbrief Voortgang actieplan toegankelijkheid voor de bouw