Het ministerie van VWS verstrekt jaarlijks subsidie aan ongeveer 200 patiënten- en gehandicaptenorganisaties

Een sterke patiënten- en gehandicaptenbeweging is onmisbaar voor en goede en betaalbare zorg en de emancipatie van patiënten, mensen met een beperking, chronische aandoening of psychische kwetsbaarheid. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet deze beweging daarom ruimhartiger ondersteunen, ook financieel. Deze oproep van Patiëntenfederatie Nederland, MIND en Ieder(in) wordt onderschreven door een groot aantal maatschappelijke organisaties, waaronder LHV, ActiZ, VGN, V&VN en NVZ, UWV en de Nederlandse GGZ.

Nieuw beleidskader patiënten- en gehandicaptenbeweging
Het ministerie van VWS verstrekt jaarlijks subsidie aan ongeveer 200 patiënten- en gehandicaptenorganisaties (PG-organisaties) en aan drie landelijke koepels: Patiëntenfederatie Nederland, MIND en Ieder(in). Met activiteiten op het gebied van lotgenotencontact, informatievoorziening en belangenbehartiging spelen deze organisaties een belangrijke rol in het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg, de emancipatie van mensen met een beperking of chronische aandoening en het versterken van de positie van patiënten en cliënten. Dit beleidskader van het ministerie is toe aan herziening.

Sterke positie en passende financiering
De eerste schetsen van het nieuwe beleidskader (beoogde ingang per 2023) laten zien dat er de komende jaren hogere eisen worden gesteld aan PG-organisaties. Het inzetten van ervaringskennis wordt door externe partijen steeds meer gewaardeerd en het beroep op de patiënten- en gehandicaptenorganisaties wordt steeds groter. Door de decentralisaties groeit bovendien de vraag naar regionale belangenbehartiging, onderling contact en ondersteuning. Deze bijdrage is nog belangrijker wanneer bij dienstverlening en ondersteuning de menselijke maat uit het oog wordt verloren.

In het contact met het ministerie hebben de koepelorganisaties benadrukt dat de organisaties in de patiënten- en gehandicaptenbeweging (landelijk, regionaal en lokaal) met de huidige financiële middelen hun rollen en taken nauwelijks kunnen waarmaken. En maar met grote moeite kunnen voldoen aan de vraag naar inbreng van ervaringsdeskundigen. De financiële middelen, die grotendeels worden verkregen uit het PG-beleidskader van het ministerie van VWS, zijn daartoe simpelweg ontoereikend. Zeker nu het aankomende beleidskader uitgebreid wordt naar nieuwe soorten organisaties en samenwerkingsverbanden.

Steunbetuigingen
Een groot aantal brancheorganisaties en andere landelijke organisaties steunen de oproep van Patiëntenfederatie Nederland, MIND en Ieder(in) met een brief aan de bewindspersonen van VWS, waarin zij het ministerie oproepen de patiënten- en gehandicaptenbeweging te faciliteren om hun rol en verantwoordelijkheid goed te kunnen invullen.

Patiëntenfederatie Nederland, MIND en Ieder(in) en hun achterban voelen zich door deze brief gesteund in hun pleidooi voor een ruimer subsidiekader. Deze organisaties steunen het pleidooi voor een ruimer subsidiekader:

Actiz, CIZ, De Nederlandse GGZ, Defence for Childeren, FMS, Ingrado, JongPIT, KNGF, KNMP, KNMT, LCR, LHV, LVVP, Movisie, NFU, NIP, NVAVG, NVZ, P3NL, UWV, V&VN, Valente, VGN, Vilans, ZN

Letter of support – steunbrief voor patienten- en gehandicaptenorganisaties