Het presenteren van een visuele zorgroute op de website KiesBeter.nl kan patiënten helpen bij het maken van keuzes over hun zorg.
Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL en Zorginstituut Nederland.
Om keuze-informatie over de zorg begrijpelijker te presenteren ontwierp Zorginstituut Nederland begin 2014 het format van de ‘zorgroute’. Op zo’n webpagina is per aandoening met een blauwe lijn met bolletjes aangegeven welke route een patiënt doorloopt. Van diagnose naar behandeling en controlebezoeken. In één oogopslag wordt duidelijk welke zorg iemand kan verwachten en voor welke keuzes hij of zij kan komen te staan. Voor een voorbeeld zie: https://www.kiesbeter.nl/onderwerpen/diabetes-type-2.
Deze weergave sluit goed aan bij de manier waarop mensen informatie verwerken. Als mensen meer willen weten kunnen ze klikken op links naar meer informatie over de verschillende soorten zorg.
KiesBeter.nl als startplek
De zes patiëntenorganisaties die we ondervroegen over de mogelijke meerwaarde van de visuele route reageerden positief op het format. Ze vinden KiesBeter.nl een goede plek om de route te presenteren. KiesBeter.nl kan fungeren als startplek waarbij patiënten worden doorverwezen naar informatie van de patiëntenorganisaties.
De patiëntenorganisaties plaatsten enkele kanttekeningen. Bijvoorbeeld dat de route de zorg weergeeft voor de ‘doorsnee’ patiënt met een enkele aandoening. De informatie zal daardoor niet voor iedereen van toepassing zijn. Ook gaven enkele patiëntenorganisatie aan dat de term ‘zorgroute’ niet aanspreekt. Ze pleitten voor opties zoals ‘hoe ziet de zorg eruit ’ of ‘zorgwijzer’.
Aanleiding onderzoek
Zorginstituut Nederland heeft de resultaten van dit onderzoek gebruikt voor het verder ontwikkelen van KiesBeter.nl. Voor verschillende aandoeningen wordt de informatie weergegeven per fase in de zorg. De precieze weergave verschilt afhankelijk van de aandoening en het onderwerp. Verder zet KiesBeter sterk in op het voorkomen van dubbel werk. Dit doen ze door zoveel mogelijk te verwijzen naar andere betrouwbare bronnen van onder andere patiëntenorganisaties.
Bron: Nivel