De meerderheid van de zorgverzekeraars weigert ouders te wijzen op vergoeding basisverzekering mondzorg voor kinderen

Zorgverzekeraars ontduiken massaal hun zorgplicht door ouders van kinderen die geen tandarts bezoeken, niet actief te wijzen op het recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering. Dat stelt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) in een brandbrief gericht aan minister Bruins van VWS. De tandartsorganisatie had zorgverzekeraars hierom gevraagd, omdat veel ouders denken dat mondzorg voor de jeugd tot 18 jaar geen verzekerde zorg is. Mede hierdoor gaat een groep van ruim een half miljoen kinderen in Nederland niet naar de tandarts met alle kwalijke gevolgen van dien voor hun gezondheid. Op DSW na nam echter geen enkele verzekeraar het initiatief om ouders te benaderen serieus, tot grote ergernis van ANT-vice-voorzitter, tandarts Ravin Raktoe: “De excuses om niet mee te werken kwamen er vrij vertaald bijna altijd op neer dat de eigen financiële positie belangrijker was, dan het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij willen de minister daarom dringend verzoeken om de overige verzekeraars te sommeren het goede voorbeeld van DSW te volgen.”

De ANT is vorig jaar het gesprek met de zorgverzekeraars aangegaan en heeft het verzoek bij hen neergelegd. In tegenstelling tot tandartsen weten zorgverzekeraars wie deze kinderen zijn en kunnen ze hen eenvoudig bereiken. Uiteindelijk heeft verzekeraar DSW de handschoen opgepakt en concreet werk gemaakt van het laagdrempelige verzoek: schrijf ouders van kinderen die de tandarts niet bezoeken aan en wijs ze op het recht op vergoeding vanuit de basisverzekering. Uit de resultaten van het initiatief van DSW blijkt dat het simpelweg schrijven van een brief enorm effectief is. In samenwerking met lokale partijen heeft DSW 296 ouders met kinderen in Schiedam benaderd met een brief. Gevolg hiervan is dat er van hen al 127 in het eerste halfjaar de tandarts hebben bezocht. Dit is 43% van de jeugd die de tandarts nooit of zelden bezocht.

Gaaf gebit
De basis voor een gaaf gebit en een gezonde mond wordt gelegd tijdens de jeugd. De politiek heeft dit belang van preventie en doelmatige mondzorg onderkend door de mondzorg voor jeugdigen tot 18 jaar in de basisverzekering op te nemen. In de praktijk blijkt echter dat zo’n 20 procent van de kinderen en jongeren nooit een tandarts bezoekt. Dat betekent dat bijna 600.000 jeugdigen verstoken blijven van de goede preventieve en curatieve mondzorg waar zij wel recht op hebben.

De ANT vindt de reactie van de meeste zorgverzekeraars ronduit teleurstellend. Raktoe: “Sommige verzekeraars zagen het als een probleem dat er dan wordt geïnvesteerd in een kind dat zich op zijn of haar 18e mogelijk ergens anders verzekert. Ze ontlopen zo hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en zorgplicht. De basis voor een gezond en gaaf gebit wordt immers gelegd in de vroegste jaren. Aangezien de huidige generatie jongeren veel meer suiker consumeert dan vroeger zijn ze extra kwetsbaar.”

Compliment DSW
De ANT heeft daarom aan minister Bruins gevraagd om in te grijpen en zorgverzekeraars aan te sporen het goede voorbeeld van DSW te volgen. Raktoe: “DSW verdient een groot compliment en is een lichtend voorbeeld voor alle zorgverzekeraars van Nederland. Ze hebben aangetoond dat het werkt en er is geen reden voor de rest om achter te blijven. De minister heeft de taak om ervoor te zorgen dat de jeugd de mondzorg krijgt waar het recht op heeft.”