Deze eigen bijdrage zal de stapeling van zorgkosten verder verhogen
Vorige week heeft het kabinet een akkoord bereikt over de Voorjaarsnota 2025. Daarbij is afgesproken dat de gemeenten 3 miljard euro extra krijgen om hun wettelijke taken uit te voeren, waaronder de jeugdzorg. Dat is goed nieuws. Maar er zit wel een vervelende adder onder het gras. Vanaf 2028 wil het kabinet een eigen bijdrage voor de jeugdzorg invoeren. Dit is een slecht plan dat ten koste gaat van kinderen met een beperking. Ieder(in) zal kabinet en Kamer daarom vragen om dit plan van tafel te halen.
Slecht idee opnieuw van stal gehaald
Het kabinet gaat met dit plan tien jaar terug in de tijd. Over een eigen bijdrage voor jeugdzorg is reeds bij de start van de decentralisatie van de jeugdzorg uitvoerig gesproken. Maar de conclusie was: een eigen bijdrage voor jeugdzorg werpt een drempel op voor gezinnen die jeugdhulp nodig hebben. Precies om die reden nam staatssecretaris van Rijn destijds het besluit om de ouderbijdrage in de jeugdzorg vanaf 1 januari 2016 af te schaffen. Het is voor Ieder(in) onbegrijpelijk dat, met de kennis van nu, een nieuwe poging wordt gedaan om een eigen bijdrage voor jeugdzorg te introduceren.
In strijd met internationale verdragen
Volgens Ieder(in) staat het vragen van een eigen bijdrage haaks op het Kinderrechtenverdrag, Het VN-verdrag Handicap en artikel 1 van de Grondwet.
Het Kinderrechtenverdrag verplicht Nederland te waarborgen dat geen enkel kind het recht op toegang tot noodzakelijke (zorg)voorzieningen wordt onthouden. Een eigen bijdrage is daarmee in strijd en werpt juist een belemmering op voor de toegang tot zorg.
Het VN-verdrag Handicap stelt dat mensen met een beperking recht hebben op het hoogst haalbare niveau van gezondheidszorg. Zonder discriminatie op grond van hun beperking. De eigen bijdrage belemmert de toegang tot zorg voor kinderen met een beperking.
Haaks op de Grondwet
Verder staat in artikel 1 van de Grondwet: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld”. Aan dit artikel is recent ‘handicap’ toegevoegd als expliciet genoemde grondslag voor discriminatie. Dit maakt het des te wranger dat het kabinet nu een aparte eigen bijdrage wil invoeren voor kinderen met een beperking die jeugdzorg nodig hebben.
Verergering stapeling zorgkosten
Tot slot: deze eigen bijdrage zal de stapeling van zorgkosten verder verhogen. Terwijl het juist de bedoeling is om deze stapeling te verminderen. Hoge zorgkosten zijn een ernstige aantasting van de bestaanszekerheid van mensen met een beperking of chronische ziekte.
Ieder(in) is overigens wel blij dat het kabinet gemeenten extra geld geeft voor o.a. de uitvoering van de jeugdzorg. Maar dat daarbij ook weer de eigen bijdrage van stal wordt gehaald, vinden we onbegrijpelijk.
Bron: Ieder(in)