Het ministerie van VWS heeft ervoor gekozen om de PrEP-gebruiker zelf te laten betalen voor de medicatie
Vanaf 1 augustus 2024 zal PrEP-medicatie weer volledig via de openbare apotheek worden verstrekt. Dat stelt openbaar apothekers in staat om een veilig PrEP-medicatiegebruik van de patiënt te bewaken. Momenteel ontvangt een gelimiteerd aantal mensen medicatie via de GGD, als onderdeel van een pilot die op 1 augustus aanstaande stopt.
De twee belangrijkste veranderingen per 1 augustus zijn de kosten voor de PrEP-gebruikers en de medicatiebewaking door de openbaar apothekers.
Kosten voor gebruiker
PrEP-gebruikers krijgen via de arts of de GGD een recept mee, waarmee zij hun medicatie bij de apotheek halen. De medicatie- en terhandstellingskosten komen geheel voor eigen rekening. De kosten vallen niet onder de Zorgverzekeringswet.
Het ministerie van VWS heeft ervoor gekozen om de PrEP-gebruiker zelf te laten betalen voor de medicatie. Hierdoor komen er meer overheidsmiddelen beschikbaar voor een bredere groep PrEP-gebruikers.
Medicatiebewaking
Doordat de PrEP-medicatie per 1 augustus volledig via de openbare apotheek wordt verstrekt, krijgen apothekers een nog crucialere rol in het zorgen voor veilige en toegankelijke PrEP-medicatie. Dit combinatiepreparaat heeft namelijk relevante interacties waarop de apotheker als medicatiespecialist bewaakt. Dat is onder meer bij:
- een combinatie met pijnstillers van het NSAID-type;
- methotrexaat;
- bepaalde geneesmiddelen bij het hepatitis C-virus.
Omdat de GGD tot 1 augustus PrEP kan meegeven, wordt verwacht dat er rond die tijd extra vraag is naar PrEP-medicatie.
Bekijk de Nederlandse multidisciplinaire richtlijn PrEP ter preventie van hiv
Lees meer op de website van IVM over de FTO-module soa en PrEP
Bekijk de eerdere berichtgeving van de KNMP over PrEP
Bron: KNMP