De tekortkomingen brachten risico’s met zich mee voor de veiligheid van de cliënten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Eerstelijnzorg in De Bilt een aanwijzing gegeven. Eerstelijnzorg moest alle cliënten op zorgvuldige wijze overdragen aan een andere zorgaanbieder. Dit heeft de aanbieder niet gedaan. Daarom legt de inspectie nu ook een last onder dwangsom op.

Dit was er aan de hand
Op 14 mei 2024 heeft de inspectie Eerstelijnzorg een aanwijzing gegeven. Eerstelijnzorg moest voor 29 mei stoppen met het bieden van wijkverpleging en alle cliënten zorgvuldig overdragen aan een andere zorgaanbieder. Eerstelijnzorg mag pas weer zorg bieden als zij aan alle normen uit de aanwijzing voldoet en dit door de inspectie is vastgesteld.

Reden voor de aanwijzing was dat de inspectie tijdens inspectiebezoeken in februari en maart ernstige tekortkomingen zag. De tekortkomingen brachten risico’s met zich mee voor de veiligheid van de cliënten. 

Een greep uit die tekortkomingen: het is voor de inspectie niet bij alle cliënten duidelijk welke zorgverlener, met welk deskundigheidsniveau wordt ingezet. Zorgverleners hebben niet altijd de juiste certificaten of diploma’s en beleid over scholing ontbreekt binnen de organisatie. Ook worden er verschillende vormen van rapportages gebruikt. Of de zorg wordt mondeling overgedragen. Hierdoor ontbreekt het overzicht in de zorgverlening. Ook is de opvolging van rapportages onvoldoende. Tot slot is het beleid over medicatie niet op orde.

Dit is er nu aan de hand
De inspectie heeft tijdens een toets op 30 en 31 mei geconstateerd dat Eerstelijnzorg de zorg niet is gestaakt en zorgvuldig is overgedragen. Ook heeft de inspectie niet vast kunnen stellen dat Eerstelijnzorg nu voldoet aan de normen zoals opgenomen in de aanwijzing.

Hoe nu verder?
Om af te dwingen dat Eerstelijnzorg alsnog aan de aanwijzing gaat voldoen, legt de inspectie nu een last onder dwangsom op. De dwangsom bedraagt 10.000 euro voor iedere week dat Eerstelijnzorg niet aan de aan de aanwijzing voldoet. Met een maximumbedrag van 10.000 euro. Eerstelijnzorg hoeft geen dwangsom te betalen als zij binnen 1 week na het opleggen van de last onder dwangsom alsnog voldoet aan de last.

Mededeling: De inspectie maakt de aanwijzing voor Eerstelijnzorg nu pas openbaar omdat Eerstelijnzorg bij de rechtbank een voorlopige voorziening indiende tegen openbaarmaking hiervan. Het verzoek is door de rechter niet-ontvankelijk verklaard en daarom niet inhoudelijk behandeld. 

Documenten
Last onder dwangsom Eerstelijnzorg B.V. De Bilt last onder dwangsom juli 2024
Aanwijzing Eerstelijnzorg B.V. De Bilt mei 2024
Instellingsrapport Eerstelijnzorg B.V. De Bilt maart 2024

Bron: IGJ