Dankzij deze samenwerking is veel ervaring en kennis opgedaan over het branche-overstijgend en regionaal herontwerpen van zorgpaden
Ouderen in de regio Utrecht kunnen voortaan zelf hun ogen druppelen, zonder dat daar een zorgverlener voor nodig is. Een nieuwe ketensamenwerking tussen ouderenorganisaties, huisartsen, oogartsen en apothekers resulteert namelijk in eenduidige werkafspraken voor het gebruik van de druppelbril. Een win-win situatie: het is prettig voor mensen om dit zelf te kunnen, én het speelt zorgverleners vrij. Zeker gezien de vergrijzende bevolking en de groeiende personeelstekorten in de zorg is dit een belangrijke ontwikkeling.
Innovatie zorgt voor zelfredzaamheid
“Druppelen doet u zelf; al dan niet met hulpmiddel of hulp van een naaste, tenzij dit echt niet anders kan,” is de boodschap die unaniem door alle betrokken organisaties wordt uitgedragen en ondersteund. En dat werkt: de cijfers uit Brabant, waar de druppelbril al langer ingezet wordt, liegen er niet om. De inzet van wijkverpleging voor oogdruppelen is daar met 40% verminderd. Deze zorgprofessionals kunnen zich nu focussen op meer specialistische zaken waar een zorgverlener voor vereist is, zoals wondzorg.
Samenwerking smaakt naar meer
Dit initiatief laat zien wat de kracht is van samenwerking tussen de verschillende zorgbranches in de regio. Door het verbeteren van zelfredzaamheid onder ouderen vermindert de druk op de zorg. Deze gezamenlijke aanpak is gerealiseerd vanuit een stuurgroep bestaande uit Utrechtse ouderenzorgorganisaties (IVVU), Utrechtzorg en UNICUM huisartsenzorg, en werd mogelijk gemaakt door de inzet van een kwartiermaker en middelen van de gemeente Utrecht.
Dankzij deze samenwerking is veel ervaring en kennis opgedaan over het branche-overstijgend en regionaal herontwerpen van zorgpaden. Deze ervaring wordt direct ingezet in een vervolginitiatief waarbij bewezen effectieve hulpmiddelen voor het aantrekken van steunkousen breed worden geïmplementeerd. Daarnaast zal geïnventariseerd worden welke hulpmiddelen nog meer in aanmerking komen voor een vergelijkbare aanpak. Subsidie van het Zorgkantoor Zilveren Kruis maakt mogelijk dat de zorgpartners kunnen blijven werken aan het regionaal herontwerpen van zorgpaden en de implementatie van hulpmiddelen.
Utrechtse (ouderen)zorgorganisaties blijven samen innoveren om ouderen te ondersteunen in hun zelfredzaamheid en de zorg toegankelijk te houden. Nu en in de toekomst!
Bron: Utrechtzorg