In het kader van nieuwe Europese regelgeving moet Nederland een nationaal referentieniveau voor radon in woningen invoeren.

Het RIVM heeft voor de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) een aantal opties onderzocht en gekeken waar in Nederland radonconcentraties boven zo'n referentieniveau verwacht kunnen worden en hoeveel huizen dat betreft.

Nederlands referentieniveau
De Nederlandse situatie voor radon is gunstig in internationaal perspectief. Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat 100 becquerel radon per kubieke meter in woningen voor Nederland haalbaar is als nationaal referentieniveau. Dit is het laagste radon referentieniveau dat door verschillende internationale organisaties geadviseerd wordt.

In Nederland bevinden zich naar schatting 24.000 woningen met een jaargemiddelde radonconcentratie boven 100 becquerel (Bq) per kubieke meter. Vooral in eengezinswoningen met natuurlijke ventilatie in Zuid-Limburg en het Rivierengebied worden vaker overschrijdingen aangetroffen: 80 procent van de woningen met meer dan 100 Bq radon per kubieke meter bevindt zich daar. Dat komt doordat in deze gebieden gemiddeld genomen meer radon vanuit de bodem in de woning terechtkomt dan elders in Nederland.

Radonconcentraties in woningen boven 200 Bq per kubieke meter komen in Nederland nauwelijks voor. Dit maakt het mogelijk om met relatief simpele maatregelen een overschrijding van de radonconcentratie terug te brengen tot onder het referentieniveau. Welke maatregel in welk geval passend is, zal per situatie beoordeeld moeten worden. Het gaat hier om woningen uit 1930 of later; van oudere woningen zijn geen radongegevens bekend.

Europese regelgeving
Vanwege Europese regelgeving is elk lidstaat verplicht een nationaal referentieniveau vast te stellen om de gezondheidsrisico’s door blootstelling aan radon in woningen te beperken. Omdat de radonconcentraties in Europa sterk uiteenlopen, moet elk land een eigen referentieniveau bepalen. De gekozen waarde mag echter niet hoger zijn dan 300 Bq per kubieke meter. Lidstaten moeten ook een nationaal actieplan radon opstellen met acties om uit te zoeken waar hogere radonconcentraties verwacht worden. Met name moeten zij daarin aangeven welke maatregelen nodig zijn om radonconcentraties boven het gestelde referentieniveau terug te dringen. Nederland streeft ernaar om uiterlijk per 1 februari 2018 het nationaal actieplan te kunnen publiceren.

Radon
Radon is een radioactief edelgas dat van nature ontstaat in de bodem en in daarvan gemaakte bouwmaterialen. Vanuit deze materialen kan radon in gebouwen terechtkomen. Als radon vervalt, ontstaan radioactieve stoffen die na inademing het risico op longkanker vergroten.

Bron: RIVM