Met landelijke afspraken kun je koplopers en vernieuwers in de zorg ruimte geven en belonen.
Hoofdlijnakkoorden in de zorg zijn een geschikt middel om de zorg in beweging te krijgen. En dat is nodig. Daarom schuift Patiëntenfederatie Nederland aan bij het overleg over een nieuw hoofdlijnakkoord voor de medisch specialistische zorg.
Met landelijke afspraken kun je koplopers en vernieuwers in de zorg ruimte geven en belonen. En je kunt anderen stimuleren om ook stappen te zetten. De achterblijvers in de vernieuwing kun je met een hoofdlijnakkoord laten zien dat stilstaan niet loont. Werken met ‘wortel en stok’ loont ook in de zorg.
Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in haar standpunt aan de Tweede Kamer. Die houdt maandag een hoorzitting over nut en noodzaak van hoofdlijnakkoorden in de zorg.
In het standpunt legt de Patiëntenfederatie uit waarom ze indertijd heeft getekend voor het eerste hoofdlijnakkoord, dat van de medisch specialistische zorg. “Daarin is een aantal voor patiënten belangrijke zaken op de rails gezet. Denk aan het programma MedMij over persoonlijke gezondheidsomgevingen en aan het project Samen Beslissen in de spreekkamer en de daaruit voortvloeiende drie goede vragen.
In een nieuw hoofdlijnakkoord Medisch Specialistische Zorg maken we wat ons betreft afspraken over de transparantie van prijs en kwaliteit van zorg en over goede informatievoorziening voor zorggebruikers over veranderingen.”
Lees hier ons standpunt voor het Tweede Kameroverleg