Een van de grootste wijzigingen is het afschaffen van de verplichting tot handtekening onder het zorgplan en bij elke wijziging daarvan.
ActiZ heeft in samenwerking met BTN, LOC Zeggenschap in zorg, Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland de tweezijdige Algemene Voorwaarden aangepast. De leden van ActiZ hebben hier mee ingestemd. Een van de grootste wijzigingen is het afschaffen van de verplichting tot handtekening onder het zorgplan en bij elke wijziging daarvan. Deze afschaffing leidt direct tot een aanzienlijke vermindering van administratieve lasten, zowel voor de medewerker als de cliënt. De zorgverlener heeft hierdoor meer tijd om goede zorg te leveren en de cliënt krijgt sneller goede en passende zorg. De nieuwe Algemene Voorwaarden gaan in per 1 oktober 2018.
Drie maanden na invoering van de huidige Algemene Voorwaarden ontving ActiZ signalen van haar leden dat de invoering per 1 januari 2017 leidde tot een verhoging van administratieve lasten bij zorgmedewerkers. Ook cliënten ondervingen er hinder van. ActiZ nam vervolgens het initiatief om de eind 2017 geplande evaluatie te vervroegen. Ongeveer zestig zorgorganisaties namen deel aan de evaluatie. De uitkomsten ervan dienden als input voor de nieuwe Algemene Voorwaarden en bevestigden het beeld van hogere administratieve lasten.
Naast het afschaffen van de verplichting tot handtekening bij elke wijziging van het zorgplan, zijn er nog een aantal belangrijke wijzigingen:
- Het moment van evaluatie van het zorgplan is niet meer voorgeschreven.
- De bijzondere module Bopz is geschrapt.
- De Algemene Voorwaarden zijn bijgesteld aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
De nieuwe Algemene Voorwaarden worden in juni gepubliceerd en gelden per 1 oktober 2018 als lidmaatschapsverplichting bij ActiZ. Vanaf die datum zijn ze van toepassing op nieuwe cliënten. Bestaande cliënten moeten ze echter ook ontvangen vanwege de gewijzigde privacywetgeving (AVG).
Lees ook: