Op dit moment staan er meer dan 17.000 mensen op de wachtlijst
‘We moeten toe naar andere vormen van verpleegzorg’. Dat stelde minister De Jonge van VWS aan het eind van een enerverend debat afgelopen week in de Tweede Kamer over de oplopende wachttijden voor verpleeghuiszorg. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er meer gebeurt om de wachtlijsten terug te dringen. Op dit moment staan er meer dan 17.000 mensen op de wachtlijst.
De minister gaf aan dat hij verrast was door de stijging van de vraag naar verpleeghuiszorg. Voor ActiZ is dit onbegrijpelijk, aangezien we al vanaf de start van het kabinet duidelijk hebben gemaakt welke opdracht we aan zien komen door de vergrijzing. We schreven dit ook in ons paper in aanloop naar dit debat. Corinne Ellemeet (GroenLinks) stelde dat ze een jaar geleden al vragen stelde over de twee wedstrijden die de sector moet spelen: verbetering van kwaliteit en de het opvangen van de toenemende vraag naar verpleeghuiszorg. Ook Vera Bergkamp (D66) was hier kritisch over. Beide Kamerleden vinden het onbegrijpelijk dat nog niet duidelijk is wat de capaciteit per regio aan verpleeghuisplekken is.
Concrete acties
De Kamer was kritisch over antwoorden van de minister om door middel van zorgbemiddeling via zorgkantoren de wachtlijsten in te korten. De toename aan ouderen met zorgvragen is daarvoor gewoonweg te groot stelden meerdere Kamerleden. Zorgkantoren en zorgaanbieders kunnen om verschillende redenen niet zorgen voor extra capaciteit, de Kamer wil dan ook van de minister weten wat hij op korte termijn hieraan gaat doen. De VVD wil dat er een concreet noodplan komt om te zorgen voor meer capaciteit. Antoinette Laan-Geselschap diende hiervoor samen met D66 en motie voor in.
Geen onderscheid wachtenden
Veel Kamerleden zijn klaar met het onderscheid dat wordt aangebracht tussen verschillende soorten wachtenden. Onder meer PVV en D66 willen af van het onderscheid tussen actief-wachtenden en niet-actief-wachtenden. ‘Actief, niet-actief, al die mensen hebben een Wlz-indicatie en zorg nodig’, stelde Fleur Agema van de PVV. Verschillende partijen legden het verband met de onderbesteding van het macrokader voor de wijkverpleging. Onder meer John Kerstens van de PvdA was hier kritisch over. Ellemeet had berekend dat sinds het aantreden van dit kabinet de onderuitputting door het inkoopgedrag van zorgverzekeraars 990 miljoen euro bedraagt. PvdA en GroenLinks dienden daarom een motie in die vraagt om afspraken met zorgverzekeraars om dit geld alsnog in te zetten voor zorg thuis.
Commissie Bos
De toon en urgentie van het debat sloten aan bij het rapport dat de commissie Toekomst Zorg Thuiswonende Ouderen onder leiding van Wouter Bos later die middag uitbracht. Ook de commissie stelde vast dat er een grote opgave is rond wonen en zorg voor ouderen. ActiZ gaat met leden in gesprek over het rapport om er inhoudelijk op te kunnen reageren. Het rapport wordt door het kabinet betrokken bij de Contourennota over de toekomst van de zorg dat voor de zomer verwacht wordt. ActiZ zal de uitkomst van het debat en het rapport gebruiken voor de voorbereiding vanuit de branchevereniging op debatten in de Tweede Kamer over de arbeidsmarkt en wijkverpleging die over enkele weken gepland staan.