In 2015 is met subsidie van het Europees Fonds voor de Meest Behoeftigen (EFMB) het project Ouderen in de wijk gestart

Ouderen, professionals en de externe organisaties die betrokken zijn bij het project Ouderen in de wijk zijn positief over het project en zien de meerwaarde ervan in. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in opdracht van de Openbare Bibliotheek Utrecht heeft uitgevoerd. De resultaten zijn beschreven in een factsheet.

In 2015 is met subsidie van het Europees Fonds voor de Meest Behoeftigen (EFMB) het project Ouderen in de wijk gestart met als doel om (dreigend) sociaal isolement bij ouderen uit kwetsbare groepen tegen te gaan binnen de G4 steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Vanuit de bibliotheken van deze steden wordt een breed aanbod aan activiteiten georganiseerd voor deze ouderen. Enkele voorbeelden zijn filmavonden, lezingen, koffiemiddagen en cursussen digitale vaardigheden. Deze activiteiten worden georganiseerd vanuit de bibliotheken zelf, maar ook in samenwerking met lokale partijen.

Gastvrouwen van grote meerwaarde
Uit het onderzoek blijkt dat  vooral de persoonlijke aanpak van de ‘gastvrouwen’ van grote meerwaarde is voor de ouderen. Gastvrouwen zijn medewerkers of vrijwilligers van de bibliotheek die ouderen verwelkomen, met ouderen contact onderhouden en activiteiten begeleiden. Zij zorgen voor een veilige en vertrouwde omgeving, waardoor de ouderen bereid zijn deel te nemen en zich durven open te stellen. Ook heeft het project eraan bijgedragen dat ouderen meer zicht hebben op het activiteitenaanbod in hun wijk.

Impact van coronapandemie
Ondanks de beperkingen vanwege de coronapandemie wisten de bibliotheken een deel van hun aanbod in aangepaste vorm door te laten gaan. De digitale vaardigheden en sociale contacten die een aantal van de ouderen in eerdere cursussen van het project Ouderen in de wijk hadden opgedaan werden tijdens de coronapandemie ingezet. Zo hielden ouderen onderling contact met elkaar door te beeldbellen.

Verbeterpunten
Ook is gevraagd wat verbeterd kan worden aan het project Ouderen in de wijk. De ouderen zelf gaven aan dat er wellicht meer ouderen bereikt kunnen worden als het activiteitenaanbod ook via buurtkranten en huis-aan-huisbladen wordt verspreid. Daarnaast zoeken professionals soms nog naar een balans tussen het creëren van een aanbod op basis van de behoeften van ouderen en het zelf bedenken van activiteiten om te zien hoe ouderen hierop reageren.

Benieuwd naar Ouderen in de wijk in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht? Raadpleeg de bibliotheek! 

Factsheet evaluatie project Ouderen in de wijk