In 2020 kwamen bijna 103.000 ouderen op de spoedeisende hulp terecht na een onfortuinlijke val

Het aantal 65-plussers dat na een ongelukkige val op de spoedeisende hulp terechtkomt neemt snel toe. Fractie den Haan vindt dat er laagdrempelige programma’s voor valpreventie moeten komen. Daarom stelde Liane den Haan daar schriftelijke vragen over aan de minister.

In 2020 kwamen bijna 103.000 ouderen op de spoedeisende hulp terecht na een onfortuinlijke val. Binnen tien jaar zal dat aantal gestegen zijn naar meer dan 150.000, stelt het kenniscentrum Letselpreventie VeiligheidNL. Niet alleen door de ‘dubbele vergrijzing’ – er komen meer ouderen en zij worden ook steeds ouder – neemt het aantal valincidenten fors toe, ook doordat de aanpak van valpreventie ‘te ad hoc, kleinschalig en op projectbasis’ is, vindt VeiligheidNL.

Grote gevolgen
De kosten van valincidenten zullen de komende tien jaar verdubbelen naar 2,4 miljard euro, is de prognose van VeiligheidNL. Het organiseren van valpreventie is daarom zeer urgent, ook omdat de impact van een val groot is: de gevolgen zijn onder meer voedingsproblemen, eenzaamheid, depressie en het niet meer thuis kunnen wonen.

Maatregelen
In de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid 2020-2024 staat het streven om minder ouderen op de spoedeisende hulp te laten belanden na een val. “Zijn er genoeg maatregelen genomen om die ambitie voor 2024 te realiseren, en zijn er al effecten merkbaar?”, vraagt Kamerlid Liane den Haan aan minister Hugo de Jonge van VWS. Liane diende schriftelijke Kamervragen in na de alarmerende berichtgeving van VeiligheidNL.

Laagdrempelig aanbod
Er wordt een rapport van Zorginstituut Nederland verwacht over het opnemen van valpreventie in het basispakket van de zorgverzekering. Liane wil graag weten wanneer dat rapport verschijnt, en of valpreventie nu al zonder kosten of eventueel tegen een kleine financiële vergoeding breed beschikbaar gesteld kan worden. “Valpreventie, zoals beweegprogramma’s, is kosteneffectief, dus wat weerhoudt de minister ervan om dat nu al laagdrempelig aan te bieden?”, vraagt Liane zich af.

Rol van gemeenten
Liane vraagt in het Kamervragen aan minister De Jonge ook aandacht voor de rol van gemeenten bij het voorkomen van valpartijen. Ze wil weten hoeveel gemeenten valpreventie aanbieden en of er voldoende aanbod is voor alle ouderen. “Communicatie is ook een belangrijke succesfactor”, vindt Liane. “Worden ouderen voldoende geïnformeerd over de mogelijkheden die er voor hen zijn om vallen te voorkomen? Ik ben heel benieuwd hoeveel ouderen gebruik maken van programma’s gericht op valpreventie. Ik heb de minister naar de cijfers gevraagd, en als die er niet zijn hem verzocht dat te onderzoeken.” •