De kwetsbare oudere in Houten heeft een spil in het netwerk nodig voor samenhang in de zorg thuis.
Dit concludeert de inspectie op basis van haar pilot naar de netwerkzorg thuis bij ouderen in Houten
Veranderend zorglandschap
Het zorglandschap verandert. Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Ook als zij zorg, behandeling of ondersteuning nodig hebben. Ouderen die thuis wonen hebben vaak te maken met verschillende zorg- en hulpverleners. Zij vormen samen met de mantelzorg het ‘netwerk’ rond de oudere. Het is voor de patiënt belangrijk dat dit zorgnetwerk goed samenwerkt. Zeker op het moment dat een patiënt niet meer goed voor zichzelf kan zorgen.
Pilot door de inspectie
De inspectie heeft in 2017 in Houten een pilot uitgevoerd. Het onderzoek richtte zich op de samenwerking en samenhang in de netwerkzorg thuis. De inspectie keek daarbij hoe de netwerkzorg thuis aan kwetsbare ouderen was georganiseerd. Ook keek de inspectie naar de samenwerking en samenhang in overdracht, behandeling, zorg en ondersteuning thuis. Er is gesproken met twaalf patiënten die het afgelopen jaar kortdurend waren opgenomen in het Haltna huis in Houten. Deze patiënten zijn na ontslag naar huis gegaan en kregen zorg thuis. Ook sprak de inspectie met elf mantelzorgers en 34 zorg- en hulpverleners uit het netwerk van deze patiënten. De inspectie werkte in deze pilot samen met de stichting Zorg in Houten.
Positief beeld: tevreden ouderen in Houten en goede bereidheid tot samenwerken
De inspectie kreeg over het algemeen een positief beeld van de netwerkzorg thuis bij kwetsbare ouderen. Op veel van de onderzochte thema’s gaat het goed in Houten. De netwerkzorg thuis sluit aan bij de behoefte van de ouderen. De ouderen hebben zo veel mogelijk zelf de regie over de zorg thuis. De mantelzorgers zijn wel kritischer over de netwerkzorg thuis dan de ouderen zelf. De inspectie zag ook dat sommige mantelzorgers zich (te) zwaar belast voelen. Het viel de inspectie op dat zorg- en hulpverleners in Houten graag met elkaar willen samenwerken. Maar de praktische uitvoering van deze samenwerking is soms nog lastig.
Coördinatie van het netwerk kan beter
De inspectie zag dat zorgcoördinatie en afstemming in het netwerk nog onvoldoende plaatsvindt. Hier is volgens de inspectie de meeste winst te behalen. De coördinatie in het netwerk kan bij de patiënt zelf liggen of bij iemand anders. Maar het is vaak niet duidelijk afgesproken wie precies de coördinatie in het netwerk heeft.
Er is ook meer samenhang nodig tussen de zorg die geboden wordt en de mogelijkheden tot ondersteuning vanuit de gemeente. De inspectie ziet hier nu een grote afstand tussen. Zorgverleners zijn vaak onbekend met de ondersteuners in het netwerk. Ook weten zij vaak niet wat de gemeente kan bieden. Daarnaast bereikt de gemeente kwetsbare ouderen en hun mantelzorgers zelf ook nog onvoldoende.
Netwerkzorg thuis
De betrokken partijen in Houten gaan aan de slag met de aanbevelingen uit het onderzoek. De inspectie heeft aangeboden om over enige tijd een kort vervolgonderzoek te doen in Houten. Zij kijkt dan of de coördinatie van het netwerk rond kwetsbare ouderen thuis is verbeterd.
Ook andere regio’s en gemeenten kunnen leren van de resultaten van dit inspectieonderzoek. Zij kunnen dit rapport gebruiken in hun zoektocht naar de praktische invulling van de veranderingen in de netwerkzorg thuis.
Donderdag 20 juli is het rapport van de pilot verschenen.