De wijkverpleging staat midden in en voor een grote uitdaging
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt de regels in de wijkverpleging voor 2025 bekend. De regel voor het experiment voor een passende bekostiging in de wijkverpleging is gewijzigd. De cliëntprofielen zijn hier geen onderdeel meer van. Ook is een aantal regels verder aangescherpt.
Experiment zonder cliëntprofielen
Het gebruik van cliëntprofielen is geen onderdeel meer van het experiment in de wijkverpleging. Dit is een gevolg van het besluit van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) na een aangenomen motie in de Tweede Kamer. Het experiment wordt vervolgd mét integrale prestaties, maar zorgaanbieders kunnen de cliëntprofielen niet meesturen met hun declaraties. Voor zorgaanbieders die in 2025 werken met integrale prestaties binnen het experiment verandert er verder niks. De integrale prestaties binnen het experiment houden vrije tarieven. Ook de dag, week, maand en kwartaal prestaties blijven onderdeel van het experiment.
Blijven werken aan passende zorg
De wijkverpleging staat midden in en voor een grote uitdaging. De NZa heeft de afgelopen jaren met partijen gewerkt aan het convenant voor een toekomstbestendige bekostiging die het passend organiseren van de wijkverpleging ondersteund. We blijven met partijen in gesprek over de doelen uit het convenant en monitoren het verloop van het experiment nauwlettend. De ervaringen en inhoudelijke kennis die we opdoen nemen we mee in de verdere ontwikkeling van de wijkverpleging.
Verdere aanscherping regels
De regel voor een dubbele bekostiging is aangepast. Alleen als zorgaanbieders declaraties voor dezelfde zorg, op hetzelfde moment in rekening brengen wordt dit gezien als een dubbele bekostiging. Hiermee zijn de beperkingen voor het declareren van de zorg voor de cliënt door meerdere zorgaanbieders opgelost. De prestatie voor onderlinge dienstverlening is nu ook opgenomen in de regels van het experiment. Daarnaast zijn de begrippen dag, week, maand en kwartaal prestaties opgenomen in de begrippenlijst van het experiment. Hierdoor hebben zorgaanbieders meer duidelijkheid tijdens het declareren.
Bron: NZa