Ziekenhuizen kunnen in tegenstelling tot bedrijven in de vrije marktsector een hoge salarisstijging niet opvangen
Om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt en verpleegkundigen en hun collega’s te belonen voor vaak zwaar werk is een goed salaris noodzakelijk. Ziekenhuizen zullen echter onvermijdelijk moeten bezuinigen op de inzet van medewerkers als salarissen meer stijgen dan voorzien. Daarom verzoekt NVZ-voorzitter Ad Melkert het kabinet om een eenmalige financiële impuls. ‘Begrijp me goed, het pleidooi van de minister-president om werk te maken van loonsverhoging, is me uit het hart gegrepen. Ik kan alleen niet uitsluiten dat er dan ziekenhuizen in financiële problemen komen. Een hogere stijging van personeelskosten kunnen ze niet betalen zonder ongewenste gevolgen,’ zo schrijft Melkert in een brief aan het kabinet.
Ziekenhuizen hebben zich gecommitteerd aan het Hoofdlijnenakkoord Medisch Specialistische Zorg 2019–2022. Hoewel de zorgvraag in de komende vier jaar met 10% zal toenemen, beperken ziekenhuizen hun groei tot 1,7%. Ziekenhuizen moeten het merendeel van de stijgende kosten dus zelf ophoesten. Dit is een hele zware veranderopgave, die steeds meer ten koste gaat van investeringen, vooral in ICT. En die investeringen zijn weer noodzakelijk om de zorgkosten binnen de perken te houden.
Te krappe jas
‘Ziekenhuizen kunnen in tegenstelling tot bedrijven in de vrije marktsector een hoge salarisstijging niet opvangen door het vergroten van productie en omzet,’ aldus Melkert. ‘We zitten in een te krappe jas. Meer dan 50% van de kosten in ziekenhuizen bestaat uit personeelskosten. Om hogere personeelskosten te kunnen absorberen, is een ‘harde’ bezuiniging eigenlijk de enige knop waar we aan kunnen draaien.’ Een zeer onwenselijke ontwikkeling, schrijft Melkert: ‘Op korte termijn sorteert het misschien effect, maar op lange termijn leidt het tot een negatieve spiraal: hogere werkdruk, verslechtering van onze positie op de arbeidsmarkt en een toename van wachtlijsten.’
Extra financiële middelen
‘De huidige economie en de gunstige ontwikkeling van de overheidsfinanciën bieden ruimte om eenmalig extra financiële middelen beschikbaar te stellen voor de beloning van onze ziekenhuisprofessionals. Dit leidt tot betere arbeidsvoorwaarden van onze zeer gemotiveerde medewerkers én tot ziekenhuizen die hun financiële lasten nog kunnen blijven dragen’, is de boodschap van Melkert aan het kabinet.