In 2009 was het Maasstad Ziekenhuis het eerste ziekenhuis met een operatierotbot
Als eerste ziekenhuis in Nederland beschikt het Maasstad Ziekenhuis sinds deze maand over drie operatierobots in het Robot Expertisecentrum. De twee huidige robots zijn na tien jaar vervangen door nieuwe exemplaren. Met de komst van deze nieuwe robots werken de robotchirurgen van het Maasstad Ziekenhuis met de allernieuwste technieken.
Voordelen voor patiënt en arts
In 2009 was het Maasstad Ziekenhuis het eerste ziekenhuis met een operatierotbot. In 2011 volgde de tweede robot en werd het Robot Expertisecentrum opgericht. De voordelen van robotchirurgie zijn groot, zowel voor de artsen als voor de patiënten. Patiënten worden sneller beter, hebben minder pijn en er zijn minder complicaties. Artsen opereren zittend. Hierdoor hebben zij minder last van hun rug en nek. Dankzij de robots opereren de specialisten heel precies. Met de komst van de nieuwe robots zetten deze vernieuwingen door. De 3D-camera is veel beter en de laatste software geeft nieuwe mogelijkheden voor alle specialismen. Dit maakt de robotoperaties nog veiliger.
De derde robot is anders
De eerste twee robots worden vooral ingezet bij urologische en gynaecologische ingrepen. De derde robot is speciaal bedoeld voor chirurgische ingrepen. Deze robot is groter en heeft andere armen. Deze armen hebben meer mogelijkheden om te bewegen, zodat de robot voor ingrepen over het hele lichaam gebruikt kan worden. Hij is inzetbaar voor grote, ingewikkelde operaties. De ervaringen met de vernieuwde robots zijn positief.
“De techniek is veel beter dan die van de vorige robots. We kunnen onze patiënten nu nog preciezer en nog veiliger opereren. Deze manier van opereren is echt de toekomst. Als grootste robotcentrum zijn we allemaal heel blij en trots op onze topklinische zorg”, vertelt dokter Coene, chirurg in het Maasstad Ziekenhuis en robotchirurg van het eerste uur.
Altijd de nieuwste techniek
Bij de aanschaf van de nieuwe robots is gekozen voor een leaseconstructie. Op die manier heeft het ziekenhuis altijd de laatste techniek in huis, met zo min mogelijk kosten. De specialisten en operatie-assistenten zijn allemaal getraind en worden begeleid door de leverancier van de robots. Eén van de nieuwe mogelijkheden van de robots is dat de specialist de onderzoeksresultaten in beeld heeft tijdens de ingreep, zoals een MRI-scan. Ten slotte zijn alle robots voorzien van realistische opleidingsmodules. Hierdoor kunnen specialisten in opleiding een volledige operatie oefenen op de robot.