De onderzoekers gebruiken de KIKA-subsidie van 130.000 euro onder meer om de kosten van de MRI-scans en de neurocognitieve test te dekken
Kinderen die behandeld worden voor een hersentumor in de achterste schedelgroeve krijgen op latere leeftijd vaak neurocognitieve symptomen en beperkingen. Toch is de kennis en ervaring om deze problemen door kinderhersentumoren te kunnen voorspellen nog beperkt. Onderzoekers Jannie Wijnen van het UMC Utrecht en Marita Partanen van het Prinses Maxima Centrum gaan hier verandering in brengen. Hiervoor ontvingen zij deze maand een KIKA-beurs van 130.000 euro.
Het geld uit de beurs gaan de onderzoekers inzetten in de onlangs gestarte SIMBA-studie. Hierin gebruiken ze de Ultra High Field MRI-scanner (7 Tesla) van het UMC Utrecht om biomarkers in kaart te brengen. Dit zijn signaalstoffen die kunnen duiden op neurodegeneratieve symptomen op latere leeftijd bij behandelde kinderen. Beter inzicht hierin kan helpen voorspellen welke kinderen het hoogste risico lopen op neurocognitieve symptomen na behandeling. Op termijn kunnen deze inzichten ook helpen dergelijke symptomen te voorkomen.
“Deze KIKA-grant maakt het mogelijk dit onderzoek goed uit te voeren. Het geeft ons letterlijk extra handen om dit werk te doen,” zegt Wijnen. “Dit is een mooie beloning voor onze vasthoudendheid deze studie gezamenlijk tot uitvoer te brengen, het idee leeft namelijk al een paar jaar. Daarnaast hoop ik dat de resultaten uit de studie laten zien welke rol de precisie-imaging kan spelen in de behandeling van kanker zodat we betere zorg sneller naar de patiënt kunnen brengen.”
De onderzoekers gebruiken de KIKA-subsidie van 130.000 euro onder meer om de kosten van de MRI-scans en de neurocognitieve test te dekken. Ook wordt de subsidie gebruikt om een postdoc aan te stellen voor het project.