De ontdekking en ontwikkeling van kniedistractie behoren tot de grote doorbraken van de laatste jaren in onderzoek dat ReumaNederland financiert

Voor mensen met ernstige knieartrose die te jong zijn voor een prothese is afgelopen jaren hard gewerkt aan een nieuwe behandeling: kniedistractie. Hierbij worden de gewrichtsoppervlakken in de knie iets uit elkaar getrokken waardoor kraakbeen zich kan herstellen. Het onderzoek waarin ReumaNederland jarenlang volop heeft geïnvesteerd, gaat nu een laatste, spannende fase in. De ingreep zal in verschillende ziekenhuizen worden toegepast in een nieuw studieverband (GODIVA). Daarmee moet het definitieve bewijs worden geleverd dat kniedistractie voor mensen onder de 65 jaar een geschikte behandeling is om een knieprothese nog vele jaren te kunnen uitstellen.

Voor patiënten jonger dan 65
De ontdekking en ontwikkeling van kniedistractie behoren tot de grote doorbraken van de laatste jaren in onderzoek dat ReumaNederland financiert. De behandeling is het resultaat van jarenlange samenwerking met UMC Utrecht, dat het onderzoek leidt.

Kniedistractie is bedoeld voor relatief jonge patiënten (onder de 65 jaar) met ernstige knieartrose, bij wie behandelingen als pijnstilling en fysiotherapie niet meer voldoende helpen. Tot nu toe kregen deze mensen uiteindelijk een prothese. Aan een prothese op relatief jonge leeftijd kleven echter veel nadelen.

Een knieprothese slijt namelijk na verloop van tijd. Hoe jonger en actiever iemand is, hoe eerder dat gebeurt en vervanging nodig is. Helaas levert zo’n tweede operatie vaak een stuk minder goede resultaten op. Bij 25 procent van de jonge patiënten die een prothese krijgen, dat zijn er 10.000 per jaar, moet de eerste prothese uiteindelijk vervangen worden.

Uitstel knieprothese tot wel tien jaar
Kniedistractie is inmiddels bij meer dan 250 patiënten in Nederland toegepast en een effectieve behandeling gebleken. Ongeveer tachtig procent van de mensen ervaart aanzienlijk minder pijnklachten tot vijf jaar na de ingreep. En bijna de helft van de eerste twintig patiënten die de behandeling hebben ondergaan hebben zelfs na negen jaar geen pijnklachten die een knieprothese noodzakelijk maken.

Wie komt in aanmerking voor de nieuwe kniedistractiebehandling?
Mensen die met hun orthopeed in gesprek zijn over een knieprothese, die 65 jaar of jonger zijn, én openstaan voor kniedistractie, kunnen mogelijk deelnemen aan de GODIVA-studie. 
 
Lees hier meer over de studie en deelnamecriteria

De immense impact van knieartrose
Knieartrose is de meest voorkomende en meest impactvolle vorm van artrose. De aandoening betekent dagelijks pijn, steeds meer fysieke beperkingen, toenemend zorggebruik, verzuim, langdurige uitval en zelfs arbeidsongeschiktheid. ReumaNederland investeert daarom fors in nieuwe, gewrichtsbesparende behandelingen als kniedistractie. Nu al heeft bijna 1 op de 9 mensen knieartrose, en dat aantal stijgt in hoog tempo door onder meer leefstijl en vergrijzing.  

Bron: ReumaNederland