De klinische studie naar de laterale meniscusprothese is bedoeld om de werking en veiligheid van de meniscusprothese bij patiënten te onderzoeken
ATRO Medical, een spin-off van Radboudumc, start een klinisch onderzoek naar de werking van een kunstmatige buitenmeniscus: de laterale meniscus. Niet eerder werd een verwijderde laterale meniscus vervangen door een plastic exemplaar, in dit geval door de Artimis® Meniscus Prothese. Deze zogeheten EARTH studie wordt geleid door Sebastiaan van de Groes orthopedisch chirurg in het Radboudumc. In totaal ontvangen 16 proefpersonen een laterale kunstmeniscus.
Werking en veiligheid
De klinische studie naar de laterale meniscusprothese is bedoeld om de werking en veiligheid van de meniscusprothese bij patiënten te onderzoeken. Het Nijmeegse bedrijf wil aantonen dat de ingreep leidt tot substantiële pijnvermindering bij patiënten met chronische kniepijn. Patiënten bij wie eerder al de meniscus (of een deel daarvan) is verwijderd, lopen het risico op langdurige kniepijn. Duizenden patiënten hebben hier in Nederland last van en voor slechts enkelen is een chirurgische oplossing toepasbaar.
Nieuwe schokbreker in de knie
De innovatie van ATRO Medical brengt de schokdempende werking van de natuurlijke meniscus terug in de knie. Het implantaat is gemaakt van polycarbonaaturethaan (PCU), dat bijvoorbeeld ook in de orthopedie en de hartchirurgie wordt toegepast. Dit materiaal is niet biologisch afbreekbaar en is veilig voor gebruik in het menselijk lichaam. De meniscusprothese wordt geïmplanteerd via een kijkoperatie. Dit is voor orthopeden een bekende procedure.
Twee jaar begeleiding via de EARTH studie
Binnen het EARTH onderzoek worden proefpersonen geopereerd in het Radboudumc. Ze revalideren daarna onder begeleiding van een fysiotherapeut en worden twee jaar lang door het ziekenhuis gemonitord om de werking van de Artimis® kunstmeniscus vast te leggen. De meniscusprothese is momenteel alleen voor dit onderzoek beschikbaar.
Bron: Radboudumc