Eén op de 5 patiënten kan ontsnappen aan een zich herhalende hartaanval of een nieuwe beroerte.
Dat stond onlangs in een publicatie van het tijdschrift The new England Journal of medicine. Dat kan als aan de patiënt niet alleen statine(s) (= cholesterolverlagende medicijnen), maar ook een speciaal eiwit wordt toegediend. In het HagaZiekenhuis loopt een onderzoek (trial) dat nog verder gaat en spectaculaire resultaten laat zien.
"In het HagaZiekenhuis schrijven wij dit middel, genaamd Repatha, via injectie al een tijdje voor aan een selecte groep patiënten met een gevaarlijk hoog cholesterol", legt cardioloog Ivo van der Bilt uit. "Dit doen wij in nauwe samenwerking met internist Ronne Mairuhu van de vasculaire geneeskunde. Wij doen al jaren mee aan diverse trials met dit middel. Het blijkt veilig en effectief te zijn. Daarom kunnen wij het nu aan een grotere groep patiënten gaan voorschrijven en daarmee mogelijk meer hart- en vaatziekten voorkomen. Maar er blijft meer onderzoek nodig en daar werken wij dan ook hard aan."
Spectaculaire dalingen
"Om het cholesterol te verlagen maken wij gebruik van de nieuwste behandelingen", vult Ronne Mairuhu aan die een speciaal spreekuur houdt voor patiënten met de erfelijke variant van verhoogd cholesterol, de familiaire hypercholesterolemie (FH). "Het middel Repatha wordt 1 keer in de 2 weken onderhuids geïnjecteerd en geeft gemiddeld 50 tot 60 procent daling van het slechte cholesterol. Op dit moment doen onze afdelingen Cardiologie en Interne geneeskunde mee aan een trial naar een nieuwe veelbelovende therapeutische benadering om cholesterol te verlagen. Het middel is een zogenaamde siRNA (small-interfering RNA) dat in staat is om het slechte cholesterol te verlagen door de verantwoordelijke genen in de lever aan te grijpen. Het moet 1 keer in de 6 maanden onderhuids geïnjecteerd worden. De eerste onderzoeksresultaten bij patiënten laten spectaculaire dalingen van het cholesterol zien."
Patiënten opsporen
Ronne Mairuhu en Ivo van der Bilt hebben een duidelijke missie: zoveel mogelijk patiënten met een te hoog cholesterol opsporen en huisartsen informeren. Ronne is als enige arts in de regio nauw verbonden aan het regionaal LEEFH-centrum en hoopt dat ons ziekenhuis als regionaal centrum verder kan. "Het LEEFH-centrum coördineert de opsporing van en de zorg voor families met FH. Deze patiënten, dat zijn soms zelfs kinderen, hebben een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. We willen er alles aan doen om te voorkomen dat ze die krijgen."