Patiënten die een transplantatie moeten ondergaan, kunnen in het UMCG voortaan terecht op één gezamenlijke polikliniek voor verschillende soorten transplantaties.
De polikliniek werd op 16 mei officieel geopend door oud-politicus en grondlegger van het actieve donorregistratiesysteem Jan Terlouw.
Tijdens de opening vertelde patiënte Hetty Veerman hoe ze de zorg en behandeling in het ziekenhuis rondom haar longtransplantatie als heel persoonlijk had ervaren. Zij droeg een tekst voor die ze had geschreven tijdens haar opname. Verder lichtten internist/nefroloog Stefan Berger en fysiotherapeut Gerda Reinsma het belang van één gezamenlijke polikliniek voor alle transplantatieprogramma’s van het UMCG toe. In zijn toespraakje uitte Jan Terlouw zijn verbazing over de moeizame invoering van het actieve donorregistratiesysteem, waarna hij met een druk op de knop de poli opende. Het replicabeeldje van het donormonument heeft ook een plek op de polikliniek gekregen.
Op de polikliniek van het Groningen Transplantatiecentrum houden de verschillende transplantatieprogramma’s gezamenlijk spreekuur. Patiënten worden niet alleen gezien door de eigen artsen en verpleegkundig specialisten, maar ook door maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten/revalidatie, psychologen, diëtisten, dermatologen en endocrinologen.
Ouder, meer problemen
Patiënten worden steeds ouder met hun donororgaan, maar kunnen wel te maken krijgen met secundaire gezondheidsproblemen. Denk daarbij aan overgewicht, nieuw ontstane diabetes na transplantatie, botontkalking en huidafwijkingen door langdurig gebruik van immunosuppressiva, maar ook psychische problemen. Door als transplantatieprogramma’s samen te werken kunnen deze problemen ook gezamenlijk benaderd worden en zo zijn er betere resultaten te bereiken.
Grootste transplantatiecentrum
Het UMC Groningen Transplantatiecentrum is het grootste transplantatiecentrum in Nederland en voert alle vormen van orgaantransplantaties uit, zoals lever, long, nier, hart, pancreas, stamcel en dunne darm en gecombineerde transplantaties. Een aantal orgaantransplantaties verrichtte het UMCG als eerste in Nederland. Zo voerde het ziekenhuis in 1979 de eerste levertransplantatie uit bij een volwassene en in 1982 bij een kind. Ook voert het sommige transplantaties als enig centrum in Nederland uit, zoals kinderlevertransplantaties. De focus van het transplantatiecentrum is gericht op het voorkomen van gezondheidsproblemen na transplantatie. Door het aanbieden van leefstijlprogramma‘s ondersteunt het transplantatiecentrum patiënten bij gezond ouder worden met een donororgaan.
Bron: UMCG