Patiënten met een beenamputatie kunnen sinds kort terecht in het Osseointegratie Centrum Rotterdam.
Daar wordt een geavanceerde techniek met een klikprothese toegepast.
Beenamputatie
Patiënten die een beenamputatie hebben moeten ondergaan, kunnen vanaf deze week terecht in het Osseointegratie Centrum (OCR) Rotterdam. Daar wordt een geavanceerde behandeling aangeboden die bestaat uit een operatie waarbij een zogeheten klikprothese wordt verbonden met het geamputeerde bot. Daarna gaat de patiënt revalideren.
Kokerprothese
Het OCR is een bijzonder samenwerkingsverband van het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en Rijndam Orthopedietechniek. De behandeling is een betrekkelijk nieuwe optie voor een deel van de patiënten met een (been)amputatie. De klikprothese vervangt de kokerprothese en zorgt voor een betere kwaliteit van leven omdat de patiënt zich met deze prothese beter kan voortbewegen. Ook zorgt de klikprothese voor minder pijnklachten.
Innovatief
Het operatieve deel van de behandeling vindt plaats in het Erasmus MC. Bij osseointegratie wordt een metalen pen in het geamputeerde bot geplaatst, waaraan direct een prothese kan worden bevestigd. De prothese is rechtstreeks verbonden met het bot.
Eigen been
Traumachirurg Oscar van Waes van het Erasmus MC licht toe: “Deze techniek is mogelijk bij een deel van de mensen met een amputatie en biedt veel voordelen voor mensen bij wie een kokerprothese tot klachten leidt. Mensen geven aan dat ze met een klikprothese het gevoel hebben hun eigen been weer terug te hebben.”
Kwaliteit van leven
In een poliklinisch revalidatietraject bij Rijndam Revalidatie leren patiënten vervolgens lopen met de nieuwe prothese. De instelling en aanpassing van de prothese vindt plaats door instrumentmakers van Rijndam Orthopedietechniek. “De klikprothese zorgt ten opzichte van een kokerprothese voor minder pijn, toename van mobiliteit, verhoging van zitcomfort en komt de kwaliteit van leven, participatie en gezonde leefstijl ten goede”, geeft revalidatiearts Marieke Paping aan.
Gescreend
Wereldwijd wordt osseointegratie na een amputatie nog maar in een beperkt aantal landen aangeboden. Uit onderzoek blijkt dat er bij osseointegratie nauwelijks infecties ontstaan. Van Waes: “Wel moeten de patiënten worden gescreend. Diabetes Mellitus en roken kunnen een reden zijn om niet voor deze techniek te kiezen.” Het Osseointegratie Centrum Rotterdam werkt samen met the Osseointegration group of Australia (Sydney) en met het RadboudUMC in Nijmegen, waar osseointegratie al enige tijd wordt toegepast. Inmiddels zijn de eerste twee patiënten geopereerd in samenwerking met professor Munjed Al Muderis van de Osseointegration group of Australia.
Bron: Erasmus MC