De Gezondheidsraad bereidt daarom opnieuw een advies voor over gordelroosvaccinatie bij ouderen
Gordelroos is een infectieziekte die vooral voorkomt bij ouderen. In 2018 is er een nieuw vaccin tegen gordelroos op de markt gekomen. De Gezondheidsraad bereidt daarom opnieuw een advies voor over gordelroosvaccinatie bij ouderen. Dit rapport bevat achtergrondinformatie voor dit advies.
De Gezondheidsraad bracht al eerder een advies uit over vaccinatie tegen gordelroos. Dat was in 2016, met een ander vaccin (Zostavax®). Dit vaccin kwam niet in aanmerking voor een landelijk aanbod, omdat het onvoldoende bescherming bood. Volgens de Gezondheidsraad zou de vaccinatie opnieuw kunnen worden overwogen zodra er een nieuw vaccin op de markt zou komen. Dit was begin 2018 het geval met Shingrix®.
Achtergrondinformatie
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft achtergrondinformatie verzameld over vaccinatie tegen gordelroos en de mate waarin het in Nederland voorkomt. Het document bevat onder meer gegevens over het aantal mensen in Nederland dat jaarlijks ziek wordt, de werkzaamheid en veiligheid van vaccins en de mening van het publiek over gordelroosvaccinatie. Deze informatie gebruikt de Gezondheidsraad voor het opstellen van het advies aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister of staatssecretaris neemt vervolgens een beslissing of de vaccinatie tegen gordelroos landelijk wordt aangeboden aan ouderen.
Gordelroos
Gordelroos is een pijnlijke ziekte. Het begint meestal met jeuk, tintelingen, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes op een deel van het lichaam die later indrogen tot kostjes. Gordelroos kan soms ernstige complicaties veroorzaken, zoals zenuwpijn die lange tijd kan aanhouden of ontsteking van de aangezichtszenuw. De kans dat iemand ooit in zijn leven gordelroos krijgt is 23 tot 30 procent. Het komt vooral voor bij volwassenen die ouder zijn dan 50 jaar.
Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Nadat iemand waterpokken heeft gekregen, blijft het virus in het lichaam achter zonder actief te zijn. Als het virus later weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.