Hartstichting roept alle 40-plussers op regelmatig te meten

Dit jaar hebben ruim 33.500 mensen hun bloeddruk laten opmeten bij een bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Ruim 10.000 mensen bleken een verhoogde bloeddruk (bovendruk >140 mmHg) te hebben. Bijna de helft van hen wist dit niet*. In totaal lopen zo’n 1,2 miljoen Nederlanders nietsvermoedend rond met een hoge bloeddruk. Zonder ingrijpen lopen zij risico om hart- of vaatpatiënt te worden. Daarom roept de Hartstichting alle 40-plussers op regelmatig de bloeddruk te meten, ook als zij zich gezond voelen.

“Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben", zegt huisarts David Smeekes van de Hartstichting. "Maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Terwijl er ongemerkt wel schade kan ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of hartfalen.”

Geen klachten
Dat gebeurde ook Dick (73) uit Leidse Rijn. Zijn bloeddruk bleek aan de hoge kant, maar omdat hij geen klachten had en een actief leven leidde ondernam hij geen actie: “De verhoogde bloeddruk maakte me wel ongerust, maar steeds dacht ik ‘dat hoort bij mij’ en dus deed ik er niks mee. Tot ik in maart 2019 met de jongste kleindochter onderweg was naar de kinderboerderij. Zij op haar fietsje en ik er rennend achteraan. Plotseling voelde ik een vervelende en onbekende pijn in mijn borststreek. Ik schrok er best van. De arts checkte mijn bloeddruk, die uitkwam op ca 175/95 en verwees me naar de cardioloog. Die zag meerdere verstopte kransslagaders. Dat was een schok. Op 1 mei werd ik geopereerd en werd wakker met liefst 5 bypasses! Terugkijkend heb ik mijn bloeddruk veel te lang ontkend en niet op juiste waarde geschat.”

Normaal
Het is dus belangrijk je bloeddrukwaarden serieus te nemen. De enige manier om erachter te komen wat je bloeddrukwaarden zijn, is door deze te meten. De Hartstichting wil dat dit net zo normaal wordt als op de weegschaal staan. Smeekes: “De meeste mensen weten wel hoeveel ze wegen. Het zou net zo gewoon moeten zijn om je bloeddrukwaarden te kennen. Je bloeddruk geeft namelijk inzicht in je risico op een hart-of vaatziekte."

Voorkomen
Als je een hoge bloeddruk hebt kun je vaak nog maatregelen nemen om je bloeddruk te verlagen. Dit kan door gezond te leven. Denk aan niet roken, meer bewegen, gewicht verliezen en minder zout eten. Soms adviseert de huisarts medicijnen te gebruiken. Als de gemiddelde bloeddruk van alle Nederlanders met 2 mmHg daalt, kunnen jaarlijks 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld als alle mensen hun dagelijkse zoutinname met 1/3 verminderen.

Waar meten?
Als je een bloeddrukmeter hebt, kan je thuis je bloeddruk meten. Thuis meten heeft als voordeel, dat je zo nodig de meting kan herhalen en voldoende rust kunt nemen voor een meting. Steeds meer werkgevers bieden ook een bloeddrukmeting aan. En ook bij veel thuiszorgwinkels kun je terecht hiervoor. Alleen als de bloeddruk ernstig verhoogd is (vanaf een bovendruk van 180 mmHg) of ook na een aantal metingen op verschillende momenten boven de 140/90 is dan is een bezoek aan de huisartsenpraktijk nodig. In Noord- en Zuid-Holland, Groningen (provincie) en Assen kun je van 5 tot en met 12 november (m.u.v. zondag) bij een Hartstichting meetpunt in verschillende HEMA’s tussen 14.00 en 17.00 uur je bloeddruk laten meten. Kijk op www.hartstichting.nl/meetnu waar je terecht kan.