Ziekenhuizen gebruiken radioactieve stoffen voor onderzoeken en behandelingen van ziekten
Radioactief afval in ziekenhuizen kan veilig worden opgeslagen, ook als de maximale opslagtermijn wordt verlengd. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) Ziekenhuizen mogen radioactief afval dat ontstaat bij behandelingen en onderzoeken twee jaar in een aparte bergruimte opslaan. Na twee jaar is een deel van het afval niet meer radioactief. Als de opslagtermijn wordt verlengd, hoeven ziekenhuizen minder radioactief afval naar de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval ) weg te brengen.
Radioactief afval
Ziekenhuizen gebruiken radioactieve stoffen voor onderzoeken en behandelingen van ziekten (zoals prostaatkanker). Hierbij ontstaat vaak radioactief afval. Door de komst van nieuwe behandelingen in de nucleaire geneeskunde neemt de hoeveelheid radioactief afval in de toekomst toe. Daarom heeft het RIVM onderzocht of ziekenhuizen dit afval langer dan de maximale opslagtermijn van twee jaar veilig kunnen bewaren.
Blootstelling aan straling
Vooral ziekenhuismedewerkers die werkzaam zijn in de afvalverwerking staan bloot aan de straling van het radioactieve afval. Hiervoor nemen zij beschermende maatregelen. Volgens berekeningen van het RIVM neemt deze blootstelling weinig toe als het afval enkele jaren langer blijft staan.
Kijk hier voor het rapport