Ze moeten minder concurreren op premie en meer het verschil maken via de zorginkoop

Het gedrag van zorgverzekeraars op de polismarkt laat een gemengd beeld zien, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit in de monitor zorgverzekeringen 2021. Er zijn positieve ontwikkelingen zichtbaar, zoals meer nadruk op gezondheid en het voorkomen van zorg door het eigen risico voor bepaalde zorg niet toe te passen.

Daarnaast zien we ook minder positieve ontwikkelingen. De polissen die er zijn, zijn vaak weinig onderscheidend. Daarnaast zijn er nog steeds vrij veel bijna identieke polissen die als verschillende polissen in de markt worden gezet. Ook zien we nog steeds een gerichte focus op prijs en op jonge en gezonde overstappers. Voor consumenten kunnen ook onderwerpen belangrijk zijn zoals preventie, de juiste zorg op de juiste plaats, samenwerking in de regio en duurzaamheid. Maar dan moet dat wel meer onder de aandacht van verzekerden worden gebracht.

De NZa is van oordeel dat verzekeraars zich meer zouden moeten onderscheiden op basis van dienstverlening aan verzekerden en de zorginkoop. Alleen zo kunnen zij ervoor blijven zorgen dat iedereen ook in de toekomst kan rekenen op tijdige toegang tot goede zorg.

Passende zorg en goede keuzebegeleiding
Zorgverzekeraars kunnen zich onderscheiden door meer zorginhoudelijke afspraken te maken of door niet meer bij alle aanbieders bepaalde zorg in te kopen. Verzekerden met zo’n polis krijgen dan toegang tot die aanbieders die echt werk maken van passende zorg en dus alleen zorg leveren die bijdraagt aan de kwaliteit van leven en het functioneren van mensen. Bij de keuze voor een zorgverzekering is het van groot belang dat verzekerden de gevolgen van hun keuze overzien. Goede keuzebegeleiding van verzekerden is daarvoor cruciaal. Zo kunnen verzekerden de polis kiezen die het beste bij hun past.

Ontwikkelingen polisaanbod
Zorgverzekeraars hadden in 2020 een positief resultaat op de uitvoering van de zorgverzekeringswet van ongeveer € 41 per verzekerde. Dit komt omdat er door corona minder zorg wordt geleverd. Het positieve resultaat hebben zorgverzekeraars gebruikt voor een verlaging van de zorgpremies in 2021. Verder zien we dat het aantal polissen is gegroeid van 55 naar 57 polissen. Het aantal overstappers is niet wezenlijk veranderd ten opzicht van 2020. Wel zien we een relatief forse groei van de premiewinst die verzekerden hebben gemaakt door over te stappen. Daarnaast zien we dat het aantal verzekerden met een budgetpolis in 2021 is gestegen naar 3,19 miljoen verzekerden (18,4%). Het aantal verzekerden met een restitutiepolis is gedaald naar 2,58 miljoen (14,9%).