De maand juni staat bekend als de piekmaand van het hooikoortsseizoen
Heb jij last van een graspollenallergie? Maak je dan op voor een zware maand. Vorige week is de piekperiode van het graspollenseizoen begonnen en deze houdt de hele maand juni aan. Bovendien wordt het geleidelijk weer (vrij) warm en overwegend droog zomerweer. Daardoor neemt de kans op hooikoortsklachten flink toe.
De maand juni staat bekend als de piekmaand van het hooikoortsseizoen. In deze zomermaand hebben een paar miljoen Nederlanders last van hun allergie voor graspollen. Dit komt doordat er dan zeer veel verschillende soorten gras bloeien en pollen verspreiden.
Lees ook: Wanneer is de piek van het hooikoortsseizoen?
Volgens onze weersverwachting is het de komende tijd overwegend droog weer met temperaturen die rond of boven de 20 graden liggen. Er is ook een kans dat we vanaf het pinksterweekend te maken krijgen met zomerse temperaturen van 25 graden of meer.
De kans op neerslag is aankomende tijd klein, maar helemaal droog blijft het niet. Soms komt het namelijk wel tot lokale stevige onweersbuien. In zo’n geval wordt de lucht plaatselijk even schoongespoeld van pollen en verminderen de klachten. Maar deze rust is slechts van korte duur, want de wind kan al snel weer pollen aanvoeren uit de omgeving en door groeizame condities kan ook snel weer veel nieuw graspollen in de lucht terecht komen.
Lees ook: Bij welk weer heb je het meest last van hooikoorts?
Regen veroorzaakt toename hoeveelheid graspollen
Het graspollenseizoen is dit jaar eind april al begonnen en daarna kwam er wekelijks al wat graspollen in de lucht. De hoeveelheid pollen liep ondanks de warme en zonnige omstandigheden nog niet heel hoog op, want de ontwikkeling van het gras werd geremd door de droogte. Op sommige plaatsen begon het gras zelfs geel te kleuren. Doordat er in de tweede helft van mei op grote schaal buien volgden, heeft het gras een impuls gekregen en kwam afgelopen week ondanks het wisselvallige weer zeer veel pollen in de lucht terecht. Dit blijkt uit metingen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.
De piekperiode van het graspollenseizoen houdt volgens de pollenplanner van Wageningen University en Nature Today aan tot en met 30 juni. Ook in juli komt nog wel graspollen in de lucht voor, maar in minder hoge hoeveelheden dan in juni. Daarnaast kan in de tweede helft van juli de bloeiende bijvoet allergische klachten veroorzaken, maar bij een kleinere groep mensen. Het seizoen sluit eind augustus en in september af met de alsemambrosia. Ook deze plant verspreidt zeer sterk allergeen pollen en kan lokaal klachten veroorzaken.