Het OMT kreeg tijdens de coronapandemie een unieke en bijzondere rol
Op woensdagmorgen 12 oktober heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) het onderzoeksrapport ‘Aanpak coronacrisis - Deel 2: september 2020 tot juli 2021’ gepubliceerd. Daarin staat ook een aanbeveling voor het RIVM. Het RIVM vindt het belangrijk om terug te kijken en te leren van de coronacrisis. We gaan het rapport van de OVV bestuderen en komen over ongeveer zes weken met een reactie.
De aanbeveling voor het RIVM gaat over het opstellen van een ’reglement van orde’ voor het Outbreak Management Team ( OMT (Outbreak Management Team)). Deze aanbeveling sluit aan bij verbeterpunten die het RIVM en de voorzitter van het OMT zelf ook gezien hebben. Inmiddels werken we aan het opstellen van zo’n reglement. Daarin brengen we afspraken en uitgangspunten die er al waren samen met meer recente inzichten. We denken dat dit helpt om het proces rondom de samenwerking en totstandkoming van adviezen nog verder te verbeteren.
Unieke en bijzondere rol voor OMT
Het OMT kreeg tijdens de coronapandemie een unieke en bijzondere rol. In de 25 jaar vóór de coronapandemie kwam een OMT elk jaar ongeveer één of twee keer bij elkaar. Meestal waren de adviezen van een OMT gericht op regionale uitbraken of hadden ze gevolgen voor specifieke groepen mensen in de samenleving. Bij COVID-19 kwam het OMT bijna 100 keer bij elkaar. De adviezen lagen onder een vergrootglas en speelden een belangrijke rol in de besluiten van het kabinet. Besluiten die merkbaar waren voor iedereen in Nederland.