Het LANA is een project gestart om informatie over oncologische patiënten uit het ziekenhuis bij openbaar apothekers te brengen
Het Leids Academisch Netwerk Apothekers (LANA) is de winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs 2023, die tijdens het KNMP Voorjaarscongres op 14 maart in Utrecht is uitgereikt. Het LANA is een project gestart om informatie over oncologische patiënten uit het ziekenhuis bij openbaar apothekers te brengen. Door openbaar apothekers actief en tijdig op de hoogte te stellen en samen met ziekenhuisapothekers en oncologen onderwijs te geven en te volgen, krijgen oncologische patiënten ook in de eerste lijn gepaste zorg.
De initiatiefnemers, openbaar apotheker Wietske Overmars (Roelofarendsveen), openbaar apotheker Henk-Frans Kwint (Leiden) en ziekenhuisapotheker Kim Gombert-Handoko (Leiden) werden door juryvoorzitter en KNMP-bestuurder Naomi Jessurun beloond met een aandenken en een geldprijs van 10.000 euro.
Behoefte aan farmaceutische overdracht
Kim Gombert-Handoko: “Oncologische patiënten worden in zowel de eerste als tweede lijn vaak gezien. Van collega-apothekers hoorden we dat er behoefte is aan farmaceutische overdracht, die ontbreekt dikwijls. Met ons project ontvangen openbare apotheken maandelijks een automatisch beveiligd bericht wanneer patiënten in het ziekenhuis een oncologische infuustherapie krijgen. We geven ook informatie over welke zorg apothekers kunnen bieden aan deze patiënten. Bijvoorbeeld in de vorm van scholing.”
Op deze manier kan bij de medicatiebewaking rekening worden gehouden met de chemokuur. Daarnaast bieden apothekers patiënten een medicatiebeoordeling met een farmaceutisch consult aan. Hierbij wordt de medicatie zo nodig aangepast.
Momenteel gaat het om apotheken die zijn aangesloten bij het LANA. “Maar inmiddels zijn er collega’s elders in het land die met ons contact hebben opgenomen om dit binnen hun eigen netwerk op te starten,” vertelt Gombert-Handoko.
Patiëntcommunicatie vergemakkelijkt
Voor de start van het project hebben Overmars, Kwint en Gombert-Handoko naast openbaar apothekers ook met patiënten gesproken. Gombert-Handoko: “Patiënten stellen het op prijs dat hun apotheker weet dat ze kanker hebben, zonder dat ze dit aan de balie hoeven te vertellen. Dat vergemakkelijkt de communicatie. Ook hebben we een jurist meegenomen bij het project om na te gaan of we de informatie over de oncologische patiënt mogen doorgeven.”
“Met ons project laten we zien hoe belangrijk samenwerken tussen eerste- en tweedelijns apothekers is,” vervolgt Gombert-Handoko. “We zijn dan ook heel blij dat we gewonnen hebben. Dat stimuleert ons zeker om door te gaan.”
Jaarlijkse prijs
De KNMP Zorginnovatieprijs wordt sinds 2011 uitgereikt door de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, en is een stimulans voor innovatieve apothekers om hun idee te delen en verder te brengen. Voor de prijs van dit jaar selecteerde de jury twee genomineerden uit negen inzendingen. Deze genomineerden hebben hun inzending aan de KNMP-leden toegelicht. Zij konden tot en met 20 februari stemmen op de winnaar van de prijs.
Bron: KNMP