Het project Bewustwording Duurzame Inzetbaarheid wordt opgedeeld in drie fases
Stichting IZZ voert dit project uit in opdracht van (en in samenwerking met) de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Dit project wordt uitgevoerd als onderdeel van de MDIEU-subsidie (Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden) die de StAZ in samenwerking met de branche ziekenhuizen heeft ontvangen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. We gaan onderzoeken hoe bewustwording en kennis over Duurzame Inzetbaarheid bij werkgevers (de ziekenhuizen) en medewerkers structureel ingebed kan worden tijdens het werk van alledag, medewerkers hier vervolgens ook naar handelen en het gevoel van urgentie rondom deze thematiek wordt verhoogd. Dit doen we met behulp van gedragsinterventies, een onderzoekslijn ontwikkeld in een promotietraject in samenwerking met Stichting IZZ en de Universiteit Utrecht.
Om ervoor te zorgen dat iedereen in de branche Ziekenhuizen gezond en vitaal kan blijven start Stichting IZZ in opdracht van de StAZ met het project Bewustwording Duurzame Inzetbaarheid Ziekenhuizen. Aan dit project kunnen 5 zorgorganisaties deelnemen. Doel is proefondervindelijk te onderzoeken hoe;
- bewustwording en kennis over Duurzame Inzetbaarheid bij werkgevers (de ziekenhuizen) en medewerkers structureel ingebed kan worden tijdens het werk van alledag
- medewerkers hier vervolgens ook naar handelen
- en het gevoel van urgentie rondom deze thematiek wordt verhoogd.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van kennis over gedragsinterventies en ‘nudging’. Gedragsinterventies, zoals nudges, zijn eenvoudige en doeltreffende interventies in de omgeving van of communicatie richting zorgmedewerkers om gedrag richting gezonde keuzes te stimuleren. Henrico van Roekel, promovendus bij IZZ en de Universiteit Utrecht: “In mijn promotietraject onderzochten we hoe we het welzijn van zorgmedewerkers kunnen stimuleren door middel van gezond leiderschap. Een van de manieren waarop dit kan is door een gedragswetenschappelijke bril naar je organisatie kijken: hoe kunnen we de keuze-omgeving van zorgmedewerkers zo inrichten dat gezond gedrag makkelijker wordt. In ons onderzoek hebben we al interventies ontwikkeld om bijvoorbeeld emailgebruik te laten dalen en handhygiëne te stimuleren. Met name in situaties waar je eigenlijk geen zware maatregelen zoals verboden of trainingen wilt gebruiken, of deze minder goed werken, kan gedragswetenschap uitkomst bieden.”
Het project Bewustwording Duurzame Inzetbaarheid wordt opgedeeld in drie fases. We starten met het vaststellen van kernproblemen waar zorgorganisaties mee kampen en die mogelijk te verbeteren zijn door gedragsinterventies, vervolgens worden gedragsinterventies ontwikkeld en uitgevoerd. De laatste fase bestaat uit de evaluatie en rapportage. Na zeven maanden weten we wat de effecten zijn van de verschillende gedragsinterventies op duurzame inzetbaarheid. Het project start 1 september 2023.
Kijk hier voor meer informatie
Bron: IZZ