Ouderen ervaren regelmatig dat zorgverleners hierover te weinig kennis hebben, wat weer van invloed is op de kwaliteit van de zorg
Op 15 augustus wordt herdacht dat Japan in 1945 capituleerde en daarmee de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden ten einde kwam. Het oorlogsverleden kan nog steeds invloed hebben op het welzijn en de gezondheid van mensen met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië. Ouderen ervaren regelmatig dat zorgverleners hierover te weinig kennis hebben, wat weer van invloed is op de kwaliteit van de zorg. De videoleerlijn ‘Begripvol zorgen - Echo’s uit Nederlands-Indië’, laat zien hoe effectief cultuursensitieve zorg kan zijn.
De videoleerlijn die februari 2024 werd gelanceerd en door diverse grote zorgplatforms is gedeeld, krijgt nu een vervolg in een e-learning. ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Stichting Pelita ontwikkelden de videoleerlijn waarin met tien korte video's wordt geschetst hoe met deze zorgvragen om te gaan. Niet alleen van de generatie die de Japanse bezetting en de navolgende Bersiap en onafhankelijkheidsoorlog bewust heeft meegemaakt, maar ook van hun nazaten.
Het belang van cultuursensitieve zorg wordt in meerdere positieve reacties op de videoleerlijn omschreven: Een mantelzorgconsulent uit Wierden: “De video’s inspireren me, de volgende keer dat ik mijn Molukse cliënt zie heb ik weer veel nieuwe aanknopingspunten om over in gesprek te gaan.” Zorgmanager dementie Mario Goertz: “Zorgverleners kunnen heel direct zijn. In de Nederlandse samenleving is dat eigenlijk heel normaal, maar voor mensen met een Indische en Molukse achtergrond kan dat juist averechts werken.”
Praktijkondersteuner GGZ: “Ik kreeg een man in behandeling die in een Jappenkamp heeft gezeten. Pas toen besefte ik dat ik eigenlijk bijna niets weet van dit verleden. De videoleerlijn helpt mij om meer kennis te krijgen om goede zorg te kunnen verlenen aan mijn patiënten.”
De videoleerlijn is door diverse landelijke zorgplatforms opgenomen en gedeeld. Dat zijn onder andere: KIS (Kennisplatform Inclusief Samenleven); Alzheimer Nederland; MantelzorgNL en Zorg voor Beter (platform voor ouderenzorg).
E-learning
Een uitgebreidere versie van de videoleerlijn krijgt vorm in een geaccrediteerde e-learning die dit najaar beschikbaar zal zijn. Begripvol zorgen - Echo’s uit Nederlands-Indië De videoleerlijn bestaat uit vijf e-mail edities met korte video’s, (verwijzingen naar) extra informatie en praktische opdrachten. De leerlijn is bestemd voor zorgverleners in de eerste lijn, met specifieke aandacht voor het werk van huisartsen, praktijkondersteuners, casemanagers dementie en cliëntondersteuners. Maar de video's zijn ook breed inzetbaar in e-learnings, trainingen, lezingen en onderwijsprogramma’s voor andere extramurale zorgmedewerkers. Ook voor mantelzorgers en geïnteresseerde betrokkenen kan de leerlijn relevant zijn.
Inschrijven kan via: Begripvol zorgen | ARQ. De video’s zijn ook los te bekijken: Begripvol zorgen – Echo’s uit Nederlands-Indië - YouTube.
Op 24 september 2024 is er in Museum Sophiahof (Den Haag) een speciale bijeenkomst voor zorgprofessionals waar de videoleerlijn wordt gepresenteerd. ‘Begripvol zorgen - Echo’s uit Nederlands-Indië’ werd mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als onderdeel van de Collectieve Erkenning Indische Gemeenschap.