Kandidaten voor de Provinciale Staten moeten gestimuleerdworden om in te zetten op goede bereikbaarheid voor iedereen, maar met veel minder uitstoot.

Het aandeel van lopen, fietsen en openbaar vervoer in de dagelijkse reizigerskilometers moet worden verdubbeld. Dat stelt een coalitie van zeven maatschappelijke organisaties, waaronder het Longfonds, in een brief aan alle provinciale lijsttrekkers. Met deze brief willen zij de kandidaten voor de Provinciale Staten stimuleren om in te zetten op goede bereikbaarheid voor iedereen, maar met veel minder uitstoot.

De manier waarop Nederlanders zich verplaatsen heeft een forse impact op de leefomgeving en de volksgezondheid. Aan de andere kant is het van belang dat iedereen in Nederland zich kan verplaatsen voor wonen, werken en recreatie. Daarom moeten provincies investeren om duurzaam vervoer voor iedereen bereikbaar te maken. ‘Investeringen in lopen, fietsen, openbaar vervoer en elektrische (deel)auto’s keren zich dubbel en dwars uit’, aldus de coalitie die naast het Longfonds bestaat uit Natuur & Milieu, Fietsersbond, Milieudefensie, Reizigersvereniging Rover, MENSenSTRAAT en Wandelnet. ‘De lucht wordt schoner en gezonder door minder fijnstof, er is minder CO2 uitstoot, steden worden veiliger, er is meer ruimte op straat voor bijvoorbeeld groen en spelen, de natuur gedijt er wel bij en de bereikbaarheid van mensen die geen auto hebben of kunnen rijden neemt toe.’

Woon-werkverkeer
Werkgevers gaan steeds vaker actief aan de slag met het verminderen van de reisbewegingen van hun medewerkers. Zo hebben de werkgevers in het concept-klimaatakkoord toegezegd om het aantal werkgerelateerde autokilometers de komende 10 jaar met 8 miljard te verminderen. Dat vraagt om forse investeringen in openbaar vervoer en de fiets. De provincies kunnen een belangrijke rol spelen in het behalen van deze doelstellingen, door te zorgen voor optimale bereikbaarheid juist met fiets en openbaar vervoer. Daarmee werken bedrijven en provincies samen aan een lagere klimaatimpact en een gezondere omgeving.

Schone Lucht Akkoord
In de brief roepen de zeven organisaties de provincies ook op om het Schone Lucht Akkoord te omarmen. Hier wordt momenteel door de overheid aan gewerkt met als doel om overal in Nederland te voldoen aan de advieswaarden voor luchtkwaliteit van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Longfonds directeur Michael Rutgers: ‘Luchtvervuiling leidt tot grote gezondheidsschade: per jaar 12.000 vroegtijdige doden en 16.000 spoedopnamen in het ziekenhuis. De WHO-waarden liggen voor fijnstof meer dan de helft lager dan de huidige Europese normen. Door te voldoen aan de WHO-waarden kan belangrijke gezondheidswinst geboekt worden. Daarom willen wij dat ook provincies werk maken van maatregelen die de lucht gezonder maken en kwetsbare groepen beschermen tegen vieze lucht.’ 

Provinciale agenda
In de ‘Provinciale agenda duurzame mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling 2019-2023’ vraagt de coalitie de provincies daarom te investeren in nieuwe loop- en fietsroutes en in hoogwaardig openbaar vervoer, woningen te bouwen in de buurt van openbaar vervoer knooppunten en meer fietsenstallingen en P&R-plaatsen aan te leggen bij stations. De coalitie roept de provincies op om na de verkiezingen in maart duurzame college-akkoorden te sluiten.

Lees hier de hele brief