Het ontbreken van een cao maakt het werken in deze sector ook minder aantrekkelijk

Bijna 27 duizend apotheekmedewerkers werken al bijna een jaar zonder cao. Die is sinds 1 mei vorig jaar verlopen. Dit betekent voor hen dat ze al bijna een jaar geen loonsverhoging krijgen en dat er niets geregeld kan worden om personeelstekorten en werkdruk aan te pakken. Volgens CNV-onderhandelaar Albert Spieseke mogen apotheekmedewerkers niet de dupe worden van het feit dat tussen hun werkgevers en de verzekeraars een goede afspraak ontbreekt over het geld voor hun cao.

Oormerken
De branchevereniging voor apotheken KNMP vraagt nu aan de commissie VWS, die donderdag 13 februari vergadert, om te bevorderen dat zorgverzekeraars in de tarieven die zij met de werkgevers afspreken, de overheidsbijdrage aan loonontwikkeling in de sector (OVA), te oormerken. Dit is geld dat bedoeld is voor de arbeidsvoorwaarden van werknemers. 

Onacceptabel
Nu dit geld niet geoormerkt is, zeggen de werkgevers geen geld te hebben voor een salarisafspraak die aansluit bij wat in de andere zorgcao’s is afgesproken. Voor de vakbonden is dit onacceptabel met als gevolg dat de onderhandelingen stil liggen.
CNV Zorg & Welzijn dringt er bij de Kamer op aan dit nu zo snel mogelijk te regelen. Werknemers in deze sector, die belangrijk zijn voor iedereen die medicijnen nodig heeft, hebben recht op een goede arbeidsovereenkomst en optimale bescherming tegen te hoge werkdruk.

Kwaliteit medicijnverstrekking
Het ontbreken van een cao maakt het werken in deze sector ook minder aantrekkelijk, juist nu er aanzienlijke personeelstekorten zijn en de kwaliteit van medicijnverstrekking onder druk staat. De werkdruk wordt steeds hoger wordt door medicijntekorten, hogere prijzen van geneesmiddelen en toenemende agressie van klanten. Ook al bemoeien politici zich bijna nooit met onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers, de Kamer heeft nu een unieke kans te bevorderen dat deze onderhandelingen tot een goed einde gebracht kunnen worden.