Orthopedagogen-generalist werken met cliënten binnen de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ouderenzorg
De opleiding tot orthopedagoog-generalist wordt niet vergoed vanuit de overheid. Werkgevers bekostigen deze zelf en zij ervaren dit als een belemmering om meer orthopedagogen-generalist op te leiden. Terwijl zij wel de wens hebben om deze beroepsgroep meer in hun organisatie in te zetten. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel. Orthopedagogen-generalist hebben vooral een meerwaarde in hun rol als integrale begeleider van mensen in een afhankelijkheidsrelatie vanuit een systemisch en ontwikkelingsperspectief.
Orthopedagogen-generalist werken met cliënten binnen de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ouderenzorg.
Focus op welzijn en ontwikkeling van de cliënt
De doelgroepen van de orthopedagoog-generalist zijn kinderen, mensen met een verstandelijke beperking en (vooral dementerende) ouderen. De orthopedagoog-generalist is gefocust op het welzijn en de ontwikkeling van de cliënten. Omdat de doelgroepen waarmee de orthopedagoog-generalist te maken heeft zich veelal in een afhankelijkheidsrelatie bevinden, speelt de omgeving een belangrijke rol in de behandeling en begeleiding van de cliënt door de orthopedagoog-generalist.
De orthopedagoog-generalist
Wat doet orthopedagoog-generalist nu precies: we noemen drie kenmerken die op elkaar inhaken.
- werkt met cliënten binnen de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ouderenzorg
- probeert het gedrag van de cliënt te begrijpen in het licht van andere relaties
- richt zich op het verbeteren en ondersteunen van het handelen van alle betrokkenen om de cliënt optimale ontwikkelkansen te bieden
- levert zorg die niet noodzakelijk gericht is op het ‘behandelen’ van de cliënt, omdat dit niet altijd mogelijk is bij de doelgroepen (cliënten binnen de gehandicaptenzorg, jeugdzorg en ouderenzorg).
Bron: Nivel