Bij verhuizing naar een zorginstelling moeten alle hulpmiddelen die thuis staan, ingeleverd worden
Je hebt een ernstig gehandicapt kind en verzorging thuis is niet langer mogelijk. Maar bij verhuizing naar een zorginstelling moeten alle hulpmiddelen die thuis staan, ingeleverd worden. Een weekendje thuis logeren wordt dan zo goed als onmogelijk. Kassa besteedde in haar uitzending van zaterdag 2 april aandacht aan deze schrijnende situatie.
Zorg thuis moet mogelijk blijven
Ieder(in) vindt dat ouders of verzorgers in zo’n situatie, in het weekeinde of in de vakantie, de zorg voor hun kind thuis moeten kunnen blijven organiseren. Daarvoor moeten dus ook hulpmiddelen thuis beschikbaar blijven. Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) heeft aangekondigd hier vragen over te stellen in het aanstaande Kamerdebat over de gehandicaptenzorg.
Regelgeving zorgt voor schrijnende situaties
De volgende fragmenten uit de rapportage geven de problematiek die mensen ervaren goed weer. “Onze zoon van 9 jaar is ernstig meervoudig beperkt en kan door verdrietige omstandigheden niet meer thuis wonen. Op korte termijn gaat hij naar een zorginstelling, waar hij zal gaan wonen. Als ouders willen wij hem graag een paar dagen per week thuis kunnen verzorgen. Hiervoor hebben wij bijvoorbeeld zijn speciale hoog-laagbed en tillift nodig”, zegt een moeder die liever anoniem wil blijven. “Maar volgens de zorgverzekeraar en de Wmo hebben wij geen recht meer op hulpmiddelen thuis. Zonder deze spullen is het vrijwel onmogelijk om hem te verzorgen. Het is, boven op ons grote verdriet, ontzettend pijnlijk dat onze zoon door deze regelgeving niet meer veilig thuis zou kunnen komen. Dat we in deze situatie de strijd moeten aangaan over noodzakelijke hulpmiddelen, is onvoorstelbaar.”
Individueel maatwerk is de afspraak, maar praktijk is anders
In het normenkader hulpmiddelen zijn afspraken gemaakt met VNG, VWS, leveranciers, ergotherapeuten, UWV en revalidatieartsen over de toegang tot en het leveren van passende hulpmiddelen. En dat er juist in de overgang tussen wetten (van WMO/zVW naar WLZ) aandacht is voor individueel maatwerk en dat hulpmiddelen ook in de thuissituatie beschikbaar blijven. Wat blijkt is dat dit in de praktijk dus niet goed geregeld is.
Vraag aan Kabinet om dit eindelijk goed te regelen
Ieder(in) staat achter de inbreng van Lisa Westerveld. Zij wil dat er één loket komt waar mensen die zorg en hulpmiddelen nodig hebben, terecht kunnen. En dat vragen over de financiering aan de ‘achterkant’ worden opgelost, dus zonder dat mensen die hulpmiddelen nodig hebben hier last van hebben. Tijdens het debat over gehandicaptenzorg op 21 april, zal zij het Kabinet vragen om dit nu eindelijke goed en structureel te regelen.
Link naar uitzending van kassa
Bekijk hier de reportage ‘Weekendje thuis voor gehandicapt kind onmogelijk’