Oproep van 80 organisaties aan Kamer: behoud de tegemoetkoming arbeidsongeschiktheid!

Het kabinet wil de tegemoetkoming arbeidsongeschiktheid afschaffen. Ieder(in), Mind, Patiëntenfederatie Nederland en ruim tachtig lidorganisaties van Ieder(in) roepen de Kamer op hier een stokje voor te steken. Want mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben deze tegemoetkoming heel hard nodig.

Hoge zorgkosten in combinatie met een laag inkomen
Mensen in de WIA, WAO, WAZ of Wajong krijgen jaarlijks een tegemoetkoming van 217 euro voor de meerkosten die hun beperking meebrengt. De afschaffing van deze tegemoetkoming treft 840 duizend mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Zij zijn hierdoor de enige groep die niet profiteert van de komende verlaging van het eigen risico. Terwijl juist zij vaak hoge zorgkosten hebben in combinatie met een laag inkomen.

De organisaties die de oproep onderschrijven, vinden dit ongehoord. En ze wijzen erop dat deze inkomensachteruitgang in strijd is met het VN-verdrag handicap. Het verdrag kent het ‘standstill-beginsel’. Dit betekent dat de (inkomens)positie van mensen met een beperking in ieder geval niet verder mag verslechteren.

Verder staat afschaffing van de tegemoetkoming ook haaks op het breed gedragen advies van de Commissie sociaal minimum om de inkomens van mensen met een laag inkomen te verbeteren.

Behandeling in de Kamer
In de week van 25 november komt de afschaffing van de tegemoetkoming aan de orde in de Kamer, bij de begrotingsbehandeling van sociale zaken en werkgelegenheid. Aan het begin van die week, op 25 november, zal Ieder(in) ook via haar social media-kanalen aandacht voor deze kwestie vragen. Als je wil, kun je deze posts delen en eventueel van eigen commentaar voorzien. Politici zien zo dat de oproep leeft en breed wordt gedragen.

Lees onze oproep

Bron: Ieder(in)