Brede erkenning dat de wet niet goed werkt voor mensen met een beperking, maar voorstellen om dit nu al aan te pakken, kregen geen meerderheid
Op dinsdag 22 april heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Participatiewet in balans – Spoor 1. Deze wijziging is een kleine stap richting een menselijker bijstandssysteem, maar echte fundamentele verbeteringen blijven helaas uit. Ieder(in) is teleurgesteld: er was in de Kamer brede erkenning dat de wet niet goed werkt voor mensen met een beperking, maar voorstellen om dit nu al aan te pakken, kregen geen meerderheid.
Wel woorden geen daden
Staatssecretaris Nobel zei wel dat hij chronisch zieken die niet kunnen werken, uit de participatiewet wil halen. Dit biedt echter geen oplossing voor mensen die deels kunnen werken. Bovendien kan de wetswijziging die daarvoor nodig is nog jaren op zich laten wachten, terwijl mensen met een beperking nu klem zitten. Sterker nog, voorstellen om daar nu al iets aan te doen, werden door de Kamer weggestemd.
- Gemeenten houden veel beleidsruimte, wat leidt tot rechtsongelijkheid.
- De bijstandsuitkering is te laag voor mensen met hoge zorgkosten.
- De partnertoets en vermogenstoets maken mensen financieel afhankelijk van hun partner.
- Voor mensen die niet voltijds kunnen werken, is het nog altijd onmogelijk om zelfstandig uit de bijstand te komen.
Wat verbetert er wel?
De aanpassingen in Spoor 1 zijn bedoeld om de Participatiewet iets menselijker te maken. Zo krijgen jongeren in een kwetsbare positie voortaan direct recht op een uitkering, zonder eerst vier weken zonder inkomen te moeten zoeken naar werk. Ook komt er een zogenaamd ‘bufferbudget’, dat inkomensschommelingen moet opvangen.
Bekijk ook het overzicht van alle maatregelen.
Daarnaast zijn er enkele amendementen aangenomen, waaronder:- Gemeenten mogen jongeren extra financieel belonen als zij aan het werk gaan (arbeidsinschakelingspremie).
- Er komt één vaste betaaldag voor alle uitkeringen.
- De kostendelersnorm wordt iets soepeler: mensen met tijdelijke, bijzondere omstandigheden kunnen hiervan worden uitgezonderd.
Ons geduld is op
Het debat heeft al met al te weinig opgeleverd. Mensen met een beperking die vanwege hun beperking niet kunnen werken, hebben nog steeds geen nieuw perspectief. Hetzelfde geldt voor mensen die willen en kunnen werken maar geen passende ondersteuning krijgen. Ieder(in) roept de politiek daarom op eindelijk door te pakken. En alsnog te komen met een fundamentele herziening van de wet die wél recht doet aan mensen met een beperking.
Lees de brief die wij stuurden voorafgaand aan het debat.
Bron: Ieder(in)