Cliënten moeten de mogelijkheid hebben om hun naasten te ontmoeten
Aanbieders van jeugdhulp, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg moeten cliënten die binnen een instelling verblijven de mogelijkheid geven om hun naasten te ontmoeten. Het gaat daarbij om contact binnen en buiten de zorginstelling. Tegelijk is het Covid-19 virus nog actief en gelden tal van beperkende maatregelen. De IGJ vindt het belangrijk dat bij de uitvoering hiervan zorgaanbieders de juiste afwegingen maken. De zorgaanbieder is verantwoordelijk voor goede, veilige en persoonsgerichte zorg.
Dat betekent dat de IGJ de wijze waarop een zorginstelling omgaat met het versoepelen van de eerdere maatregelen meeneemt in haar toezicht. De inspectie heeft de afgelopen periode signalen ontvangen van cliënten en hun naasten dat instellingen brede bezoek- of verlofverboden instelden die diep ingrijpen in het welzijn van de cliënt. De inspectie vindt het daarom belangrijk dat zorgaanbieders altijd een zorgvuldige afweging maken tussen de veiligheid van de cliënt en de veiligheid van de groep én de kwaliteit van leven van de individuele cliënt en het bieden van persoonsgerichte zorg. Dit betekent dat aanbieders van jeugdhulp, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg maatwerk moetenbieden en de inbreng van cliënten (en hun vertegenwoordigers) nadrukkelijk moeten meenemen in de besluitvorming.
Eerder al meldde de inspectie dat zij de wijze waarop verpleeghuizen om gaan met de versoepeling meeneemt in haar toezicht. Voor de IGJ staat voorop dat de zorgaanbieder in elke situatie in samenspraak met betrokkenen een zorgvuldige afweging maakt en dit vastlegt. En dat de zorgaanbieder ook als er sprake is van een uitbraak die aanleiding geeft voor beperkingen, cliënten en hun naasten voldoende alternatieven aanbiedt voor bezoek of verlof. Het Landelijke Meldpunt Zorg kan hierbij ondersteunen met informatie en advies.